NederlandsEngels

Kind en echtscheiding | 2-12 jaar

Als je verwikkelt raakt in een echtscheiding, dan staat je wereld op zijn kop. Het is een intense verandering in je leven, waarbij je te maken hebt met je eigen gevoelens én die van je kind. Met een kind en echtscheiding kan het extra moeilijk zijn. Je hebt een heleboel te verwerken, de omgeving reageert mee en iedereen lijkt wel een mening te hebben. Het vraagt veel inlevingsvermogen, geduld en wijsheid, om je kind tijdens deze periode te begeleiden. 

Belang van je kind

Als scheidende ouder heb je te maken met het verdriet, de verwarring en de boosheid van je kind (lees ook kinderen). Naast je eigen emoties en problemen, word je ook geconfronteerd met de gevoelens van je kind en dat is niet eenvoudig. Welke omgangsregel je ook kiest, het belang van je kind dient voorop te staan. En dat is meestal: contact houden met beide ouders.
Je kind is voortgekomen uit jou en je partner en is daarom aan beide ouders even loyaal. Je kind heeft immers het leven te danken aan papa en mama en heeft daardoor een diepe band met beide. Deze ‘basale loyaliteit’ zorgt ervoor, dat je kind bij echtscheiding niet wil en kán kiezen voor jou of je partner. Dat is wellicht nauwelijks te begrijpen, wanneer je zelf met veel wrok of verwijten te maken hebt. Het is dan een hele moeilijke opgave om tegenover je kind neutraal, of zelfs positief te blijven over de andere ouder. En toch is dat het mooiste dat je voor je kind kunt doen.

Dat ik van mijn vader hou,
doet moeder soms verdriet.
En dat ik van mijn moeder hou
dat weet mijn vader niet.
Zo draag ik mijn geheimen mee,
en loop van hier naar daar.
Nog altijd hou ik van die twee,
die hielden van elkaar.

(deel uit het gedicht ‘Fotoalbum’ Willem Wilmink)

Wat kun je doen?

- Is je kind nog jong, maak dan beide een kalender waarop duidelijk te zien is wanneer je kind bij jou is en wanneer bij de andere ouder. Plak daar eventueel foto’s bij, zodat je kind grip krijgt op het weekritme.

- Mist je kind de andere ouder wanneer hij/zij bij je is, zorg dan voor een paar foto’s van de andere ouder en plaats die bijv. naast het bed. Je kind kan daar eventueel een tekening bijleggen zodat de andere ouder dichtbij blijft.

- Blijf de opvoeding met de andere ouder bespreken en doe dat waar je kind niet bij is. Vraag daar eventueel hulp bij.

- Als je kind bij het halen of brengen moeilijkheden maakt, houd het afscheid dan kort. Val de andere ouder niet af en zeg bijv. dat je belt wanneer je weer thuis bent.

- Wees gewoon de ouder die je altijd al was. Probeer de dagelijkse gang van zaken weer op te pakken en laat je niet leiden door eventuele schuldgevoelens. Je kind moet wennen aan de nieuwe situatie en een bezoek aan een pretpark, weegt dan niet op tegen samen een spelletje doen.

- Vraag hulp wanneer het niet lukt, om de scheiding voor je kind soepel te laten verlopen. Voor kinderen in echtscheidingssituaties is er de training KIES. Een mediator kan ook verhelderend werken.

Een echtscheiding is vaak een zware emotionele achtbaan. Je kind en echtscheiding moet je op de juiste manier aanpakken. Ben je in staat om het belang van je kind voorop te laten staan, dan blijf je de ouder die je kind verdient. 

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal