NederlandsEngels

Overgang wintertijd naar zomertijd: Zo maak je het soepel voor je kind!

Het laatste weekend van maart staat in het teken van de wisseling van wintertijd naar zomertijd. Bij Vlietkinderen begrijpen we dat deze aanpassing uitdagingen met zich mee kan brengen voor ouders en kinderen. Om deze overgang soepel te laten verlopen, delen we graag onze waardevolle tips. 

Zomertijd 2024

In de nacht van 31 maart op 1 april 2024 gaat de klok een uur vooruit.

Advies nodig van onze pedagogisch professionals? Neem contact op met Vlietkinderen via de onderstaande knop!

Contact

Tips voor een vlotte overgang

Directe aanpak voor oudere kinderen

Breng je kind op zaterdagavond op de 'oude' tijd naar bed en begin zondagochtend op de nieuwe zomertijd. Houd maaltijden en eventuele dutjes volgens het nieuwe ritme aan. Bij Vlietkinderen adviseren we deze aanpak vooral voor de oudere kinderen, omdat deze aanpak kan leiden tot wat extra vermoeidheid. Oudere kinderen kunnen hier vaak beter mee omgaan en kunnen hierover communiceren. Deze aanpak kan leiden tot een snellere aanpassing na enkele dagen. 

Geleidelijke aanpak voor jongere kinderen

Bij Vlietkinderen geloven we in een geleidelijke overgang voor de kleintjes. Begin een aantal dagen tot een week voor de overgang. Verschuif bedtijd, dutjes, en maaltijden met 10-20 minuten per dag. Deze methode is bijzonder geschikt voor jongere kinderen, waarbij kleine aanpassingen het uurverschil kunnen helpen overbruggen.

Beperk licht en activiteiten

Onze pedagogisch professionals raden aan 's ochtends meteen de gordijnen te openen voor natuurlijk licht. Ochtendbeweging en frisse lucht bevordert een vlotte aanpassing aan het nieuwe ritme, ga bijvoorbeeld lekker buiten spelen (ontdek onze tips via de onderstaande knoppen). Houd vaste slaaprituelen aan en vermijd drukke activiteiten en schermtijd voor het slapengaan om een rustige overgang naar de nacht te garanderen.

Lente activiteiten buiten de deur Buitenspeeltuinen in de regio

Overgang wintertijd naar zomertijd tips

Creëer een rustige slaapomgeving

Een rustige slaapomgeving is erg belangrijk voor een kind (en volwassene). Zorg voor een donkere slaapkamer met verduisterende gordijnen. Dim de lichten 's avonds voor een geleidelijke overgang naar rust. Houd rekening met slaapsignalen en geef het kind voldoende tijd om zich aan te passen aan het nieuwe slaapritme.

Aanpassingen voor baby's en peuters

Tot slot adviseren we om het voedingsschema aan de nieuwe tijd aan te passen. Verschuif stapsgewijs of in één keer, afhankelijk van de flexibiliteit van het kind. Belangrijk is het ochtendlicht, frisse lucht en buitenactiviteiten (dit kan ook een wandeling in de kinderwagen zijn), vooral voor de allerkleinsten, om een goede slaap te bevorderen.

Bij Vlietkinderen begrijpen we dat de overgang van wintertijd naar zomertijd enkele uitdagingen met zich meebrengt voor ouders. Door de directe of geleidelijke aanpak te kiezen, de omgang met licht en activiteiten te beheren, een rustige slaapomgeving te creëren en speciale aandacht te besteden aan baby's en peuters, kun je de overgang voor je kind soepeler maken!

Wil je meer te weten komen over een soepele overgang van wintertijd naar zomertijd voor je kind? Neem dan contact op met onze pedagogisch professionals via de onderstaande knop. 

Contact

Bel ons Plan een rondleiding