NederlandsEngels

8 tips om een lange autorit met kinderen leuk te maken

8 tips om een lange autorit met kinderen leuk te maken

Deze zomer zullen veel ouders er misschien voor  kiezen om met de auto op vakantie te gaan.  Hoe je ook op reis gaat, ga in ieder geval wijs op reis!

Informatie wijs op reis 

Kinderen raken soms wat verveeld tijdens een langere autorit. Hoe kun je kinderen nu het best vermaken tijdens een lange autorit?

Wij hebben voor jullie een aantal tips en spelletjes verzameld om je kinderen mee te vermaken. Daarnaast zijn ze ook nog leerzaam!

 • Kentekenwoordspel

  Iedereen kent dit spel wel, het kentekenwoordspel. Maak van alle letters van een kentekenplaat van de auto voor of naast je, zoveel mogelijk bestaande woorden. Degene die de meeste woorden kan verzinnen is de winnaar. Je kunt ook met de cijfers van het kenteken een leuk spelletje doen. Degene die de cijfers het snelste en foutloos bij elkaar optelt heeft gewonnen. Nog een leuke variant van het kentekenwoordspel is het kentekenplaatspel. Als speler moet je van alle kentekens die je voorbij ziet gaan alle 26 letters van het alfabet bij elkaar vinden. De letters moet je in de juiste volgorde zoeken. Wie het eerste bij de Z is, wint het spel. Dit kun je zowel in teamverband als individueel spelen. Dit spelletje is tevens goed voor de cognitieve ontwikkeling.

 • Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

  Het bekende spelletje: ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is een klassieker! Iedereen kent dit spelletje wel. Dit spelletje heeft geen voorbereiding nodig en kun je overal spelen, zo ook in de auto. Het is daarom ook het perfecte spelletje voor onderweg naar je vakantiebestemming. Hier toch nog een kleine uitleg hoe je dit spelletje speelt. Iemand neemt een voorwerp in gedachte wat te zien is in de auto. De andere spelers proberen te raden wat dit voorwerp is. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… Om onenigheid te voorkomen, kan degene die het voorwerp in gedachte heeft dit opschrijven.

 • Achterbank autobingo

  Op de website van de ANWB kun je leuke bingokaarten downloaden voor urenlang speelplezier. Ze hebben verschillende varianten voor verschillende leeftijden. Het ideale spelletje voor kinderen van 4 tot 12 jaar oud. Het spelletje is heel simpel. Nadat je de bingokaarten hebt gedownload print je ze uit. In de auto kun je de items, die je op de bingokaart ziet, afstrepen zodra je ze hebt gezien. Wie als eerste alle items op de bingokaart spot, roept BINGO en wint het spelletje!

  Download op deze website de bingokaarten

 • Auto's tellen

  Ook kun je met je kinderen een spelletje spelen waarbij je de auto’s moet tellen. Je kiest een kleur van de auto, bijvoorbeeld blauwe auto’s. Vervolgens moeten de kinderen zoveel mogelijk blauwe auto’s tellen. Zo kun je kinderen uren vermaken.  Het spelletje leuker maken? Laat elke speler een andere kleur kiezen. Vervolgens zet je een stopwatch op een aantal minuten en degene die de meeste auto’s in zijn/haar kleur heeft weten te tellen is de winnaar.

   

 • Dierenspel

  Het dierenspel kun je ook spelen in de auto. Je begint bij de letter A en vervolgens ga je het alfabet af. Speler 1 noemt het eerste dier, bijvoorbeeld ‘aap’, de volgende speler doet dit vervolgens met de letter B. Een andere variant van het dierenspel is. Speler 1 noemt een dier, bijvoorbeeld ‘paard’ de volgende speler moet vervolgens een dier verzinnen met de laatste letter van paard, bijvoorbeeld een dromedaris. Zo kan het spel verder gaan. De speler die als laatste een dier heeft benoemd wint het spelletje.

   Van het dierenspel zijn er ook nog andere varianten. Zo kun je, voor de afwisseling, dit ook met supermarktproducten of plaatsen en landen doen. 

 • Ik ga op reis en neem mee

  Om in de vakantiemodus te blijven kun je natuurlijk ook deze klassieker spelen! Je begint met de zin: ‘ik ga op reis en neem mee… een koffer'. De tweede speler die aan de beurt is begint ook weer met de zin: ‘ik ga op reis en neem mee… een koffer en tandpasta'. Doordat elke speler een voorwerp toevoegt aan de zin wordt het steeds moeilijker om alle voorwerpen te onthouden. Degene die de meeste voorwerpen heeft onthouden, wint het spelletje. Een superleuk spelletje en tevens goed om het geheugen mee te trainen.

Bel ons Plan een rondleiding