NederlandsEngels

Gezonde voeding op de kinderopvang, dat vinden wij belangrijk!

Bij je opvangovereenkomst met Vlietkinderen is voeding, net als verzorging, opgenomen in het tarief. Dit betekent dat je niets extra’s betaalt voor de voeding die jouw kind nodig heeft tijdens zijn/haar verblijf bij een van onze opvanglocaties.

Goed en gezond eten is een voorwaarde voor een gezonde leefstijl, hier kunt je in onze ogen niet vroeg genoeg mee beginnen. Immers, goed voorbeeld doet goed volgen! We werken samen met Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), met kindervoeding specialist Madaga en ons verse fruit wordt geleverd door Fruit in Bedrijf.

Ook bij (jonge) kinderen komt obesitas steeds vaker voor. Wij willen graag een bijdrage leveren aan het voorkomen hiervan.

Voedingsbeleid

Tijdens een opvangdag eten kinderen bij ons fruit en/of rauwkost, een gezonde warme lunch, soms een yoghurtje, rijstwafel of cracker.  Baby’s krijgen vanzelfsprekend flesvoeding, voor de kinderen die dat nodig hebben maken we van vers fruit een fruithapje.  Verder drinken we water, thee of sap zonder toegevoegde kleur-/smaakstoffen. We hanteren een voedingsbeleid dat gebaseerd is op het advies van het voedingscentrum en de (nieuwe) schijf van vijf.  Het is vanzelfsprekend dat we letten op zout, verkeerde vetten en suikers.

Flesvoeding

Wij zorgen ervoor dat voor jouw kind de juiste flesvoeding in huis is, ook als het bijzondere voeding betreft, bijvoorbeeld bij allergieën. Bij de intake bespreken we wat er nodig is. Geef je borstvoeding dan kun je bij ons de flesjes voorzien van label in de koeling plaatsen. Het spreekt vanzelf dat we met jou het voedingsschema bespreken en zoveel mogelijk aansluiten op hoe je het thuis doet. Ook is het mogelijk om op onze locaties borstvoeding te komen geven als je dat prettig vindt. We zorgen dan voor een rustig plekje.

Iedere dag vers fruit

Op iedere locatie eten we dagelijks vers fruit van het seizoen. Bij voorkeur eten we dit met de groep aan tafel. We schillen en snijden het fruit en de schaal gaat rond. Tijdens het fruit eten luisteren we naar elkaars verhalen of lezen we voor uit een mooi (prenten)boek.

De warme groente lunch, een smaakavontuur!

Sinds eind 2019 zijn we bij onze dag- en peuteropvang per locatie overgestapt van een broodmaaltijd naar een warme groente lunch. Geen worst, kaas en zoetigheid, maar een lunch boordevol groente en dus vezels. Een volwaardige lunchmaaltijd waar naast groente, ook pasta, rijst of aardappel en een stukje vlees of vis onderdeel van uitmaakt.

De ervaring leert dat kinderen in no time gewend zijn aan de groentelunch, ze smullen ervan. Naast het feit dat je kind op deze manier alvast een gezonde portie vitamientjes binnenkrijgt, is het ook nog eens een smaak- en ontdekavontuur! De kleur en vorm van de groente, de structuur en de smaak. We ontdekken het samen met de kinderen, met zijn allen aan tafel. De kinderen eten zelf, waar nodig helpen we ze een handje. Ondertussen praten we over de groente, waar groeit het, waar koop je het… op sommige locaties hebben we een moestuin en kunnen we ook onze eigen wortels en tomaatjes proeven!
Ook de ‘'moeilijke eters' doen gezellig mee aan tafel, ze proeven en ‘zien eten doet eten’. Wat is er nu gezelliger dan met al je vriendjes en vriendinnetjes aan tafel?
Niet onbelangrijk om te vermelden is, dat kinderen na de warme lunch beter slapen, zij zijn meer verzadigd. Nu hun middagslaapje zijn ze nog steeds voldaan en bruisen ze van energie.

Ouders vertellen ons dat hun kind nu thuis ook beter (groente) eet en meer durft te proeven. Veel kinderen eten in de avond ook gewoon de warme maaltijd mee, maar als een kind te moe is van de hele dag spelen bij ons, dan is het helemaal niet erg als het een boterham eet, tenslotte zit de dagelijkse portie vitamine er al in!

We doen het samen

Het spreekt voor zich dat wij regelmatig met jou als ouder in gesprek zijn over voeding, vaak is een eerste vraag aan het eind van de dag, “heeft hij goed gegeten?”. Ook hebben we regelmatig te maken met glutenintolerantie, voedselallergieën, soms zelfs zo gevaarlijk als de allergie voor pinda’s/noten.
Vertel ons alles wat we moeten weten, wij registreren alle bijzonderheden en houden daar rekening mee. Tenslotte doen we het samen, thuis en op de opvang, het moet gewoon kloppen.

Traktaties

Met verjaardagen of andere viermomenten wordt er getrakteerd, dat hoort erbij natuurlijk! Maar, we hebben liever geen snoep of koek…. Er zijn genoeg gezonde alternatieven, denk ook eens aan hartige dingen zoals popcorn, of iets creatiefs met fruit? Een leuk klein cadeautje zoals een boekje of stoepkrijt? Voor leuke traktatie ideeën kun je ook kijken op https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/dreumes-en-peuter/kindertraktaties-dreumes-peuter.aspx

TSO, wat gaat er in de broodtrommel?

Het voedingsbeleid bij de TSO stemmen we af met het beleid van de scholen, dit kan per school verschillen. Wij adviseren ouders altijd om geen koeken of snoep mee te geven in de lunchtrommel, maar lekker belegde boterhammen, blaadje sla ertussen voor de frisheid, wat rauwkost en/of fruit. Of wat denk je van een wrap? Een yoghurtje? Je kunt variëren en zo je kind steeds weer verrassen met een gezonde lunchtrommel. Om te drinken is een sapje prima, maar water is misschien net zo goed of beter, want bevat geen suikers! Kijk ook eens voor tips op https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eten-4-13/eten-meegeven-naar-de-basisschool.aspx#:~:text=Gebruik%20een%20stevige%20broodtrommel%20die,leg%20het%20in%20de%20vriezer.

 

 

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal