NederlandsEngels

Baby in beweging van 0 tot 1 jaar oud

Bewegen is voor iedereen belangrijk en ook hierbij geldt: ‘Jong geleerd is oud gedaan.’ Een baby in beweging is nodig om gezond en evenwichtig op te groeien. Hoeveel uur per dag zit of ligt je baby in de maxicosy,wipstoel of kinderwagen? En hoeveel uur ligt je baby op de grond of in de box vrij te bewegen? Een baby die uit zichzelf ontdekt dat hij kan rollen,kruipen, zitten en staan, heeft rond zijn eerste jaar al een flink portie zelfvertrouwen opgebouwd.

Grote en kleine stappen voor de baby

Tijdens het eerste levensjaar verandert je baby van een hulpeloos klein wezentje, in een dreumes die staat, misschien al loopt en de wereld gaat ontdekken. Soms gaat die ontwikkeling geleidelijk aan en soms maakt je baby ineens grote stappen. Spel en speelgoed zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling. Je baby ontdekt tijdens het spel het eigen lichaam. Speelgoed daagt je baby uit om te onderzoeken, bijvoorbeeld door alles in de mond te doen. Op die manier ontdekt je baby hoe iets aanvoelt. Is het glad of ruw? Kan ik er in bijten of is het hard? Geeft het geluid als ik ermee zwaai? Onbewust probeert een baby alles uit. Het is daarom belangrijk dat je baby kan spelen met verschillende materialen. Bijvoorbeeld: een houten rammelaar, een stoffen knuffel, plastic blokjes met een belletje erin, een plastic boekje dat geluidjes maakt. Maar ook plastic stapelbakjes die je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt staan. Je kunt ze tegen elkaar aan slaan en op elkaar te zetten. Om je baby in beweging de ruimte te geven vrij te spelen is het belangrijk om hem/ haar plat op de rug te leggen. Zodat je baby tijdens het spel vrij de beentjes kan bewegen, kan rollen en kan grijpen naar speelgoed dat wat verder af ligt.

Van liggen naar staan

Zo rond de zes maanden gaat een baby rollen. Vanuit buikligging kan je baby gemakkelijk gaan tijgeren en kruipen en zelf gaan zitten. Het is prachtig om te zien dat je baby niets liever doet dan met een speeltje in de hand rollen, draaien, van buik naar rug en weer terug. Soms blijft de aandacht tijdens al die bewegingen gericht op het speeltje in de hand. Dat is in feite al op heel jonge leeftijd oefenen in concentratie. Baby’s herhalen hun spel graag, totdat ze het beheersen. Dan gaan ze weer een stapje verder. Vanuit de kruipstand is het gemakkelijk om tot staan te komen. En dan is de volgende stap ‘lopen langs’ en los lopen. Iedere ouder is trots en blij bij het zien van de eerste stapjes. Wat een mijlpaal!

Zelf laten ontdekken

Als ouder wil je dat je kind zich goed ontwikkelt en het liefst volgens het boekje, maar ieder kind heeft een eigen tempo. Sommige baby’s hebben meer haast met bewegen dan andere. Het is natuurlijk goed om je baby te stimuleren en uit te dagen. Maar het is ook goed om je baby zelf te laten ontdekken wat het kan. Je baby laten zitten (met een steuntje in de rug) terwijl hij/zij dat zelf nog niet kan, is verleidelijk maar niet aan te raden. Het ruggetje is eigenlijk nog niet sterk genoeg en je baby kan zelf niet van houding veranderen als hij moe wordt. Geef je baby de ruimte om zelf te ontdekken hoe alles werkt. Als je dan enthousiast reageert, heb je een stralende baby die met vallen en opstaan al heel wat zelfvertrouwen heeft opgebouwd.

Lees hier meer over Baby: Slaapproblemen Baby | Babyopvang | Checklist Babyuitzet | Baby op komst

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal