NederlandsEngels

Baby in beweging van 0 tot 1 jaar oud            

Bewegen is voor iedereen belangrijk en ook hierbij geldt: ‘Jong geleerd is oud gedaan.’ Een baby in beweging is nodig om gezond en evenwichtig op te groeien. Hoeveel uur per dag zit of ligt je baby in de maxicosy, wipstoel of kinderwagen? En hoeveel uur ligt je baby op de grond of in de box vrij te bewegen? Een baby die uit zichzelf ontdekt dat hij kan rollen, kruipen, zitten en staan, heeft rond zijn eerste jaar al een flink portie zelfvertrouwen opgebouwd.

 

Grote en kleine stappen voor de baby

Tijdens het eerste levensjaar verandert je baby van een hulpeloos klein wezentje, in een dreumes die staat, misschien al loopt en de wereld gaat ontdekken. Soms gaat die ontwikkeling geleidelijk aan en soms maakt je baby ineens grote stappen. Spel en speelgoed zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling. Je baby ontdekt tijdens het spel het eigen lichaam. Speelgoed daagt je baby uit om te onderzoeken, bijvoorbeeld door alles in de mond te doen. Op die manier ontdekt je baby hoe iets aanvoelt. Is het glad of ruw? Kan ik er in bijten of is het hard? Geeft het geluid als ik ermee zwaai? Onbewust probeert een baby alles uit. Het is daarom belangrijk dat je baby kan spelen met verschillende materialen. Bijvoorbeeld: een houten rammelaar, een stoffen knuffel, plastic blokjes met een belletje erin, een plastic boekje dat geluidjes maakt. Maar ook plastic stapelbakjes die je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt staan. Je kunt ze tegen elkaar aan slaan en op elkaar te zetten. Om je baby in beweging de ruimte te geven vrij te spelen is het belangrijk om hem/ haar plat op de rug te leggen. Zodat je baby tijdens het spel vrij de beentjes kan bewegen, kan rollen en kan grijpen naar speelgoed dat wat verder af ligt

 

Wanneer gaat een baby rollen?

Een baby gaat ongeveer met 4 a 5 maanden rollen. Dit gaat geleidelijk, zij zullen eerst op de zij rollen en een aantal weken later volledig omrollen. De meeste kinderen leren eerst om vanuit de buikligging naar de rug te rollen en daarna van de rug naar de buik. Het is prachtig om te zien dat je baby niets liever doet dan met een speeltje in de hand rollen, draaien, van buik naar rug en weer terug. Soms blijft de aandacht tijdens al die bewegingen gericht op het speeltje in de hand. Dat is in feite al op heel jonge leeftijd oefenen in concentratie. Baby’s herhalen hun spel graag, totdat ze het beheersen.

 

Tip: Wil je het omrollen van je baby stimuleren? Til je kind niet op om hem op zijn buik te leggen maar rol hem zachtjes om. Zo kan je kind alvast wennen aan de beweging.

 

Wanneer gaat een baby pivoteren? 

Wat is pivoteren vraag je je af? Pivoteren is het ronddraaien om de as. Hiermee leert je baby zich naar voor en naar achteren te bewegen. Het begin van tijgeren is er!

Tip: Wil je het pivoteren stimuleren? Leg je baby op een gladde ondergrond en verleidt je kind met speeltjes om zich naar links of naar recht om te draaien.

Wanneer kan een baby tijgeren?

Tussen de 7 en 8 maanden gaan de meeste baby’s tijgeren. Ook dit is natuurlijk per kind verschillend. Tijgeren is een voorloper van echt kruipen en ligt je baby op zijn buik, zet hij vervolgens met zijn voeten af en trekt zich met zijn armen vooruit.

Tip: Tijgeren bij je baby stimuleren? Leg je baby op een gladde achtergrond en leg een speeltje voor hem net buiten zijn bereik. Let er wel op dat je baby niet gefrustreerd raakt, is dit het geval leg dan het speeltje dichterbij.  

Wanneer kan een baby kruipen en zitten?

Is je baby aan het tijgeren en richt hij zich op tot een kruiphouding? Dan duurt het niet lang meer voordat je baby kunt kruipen en zelfstandig zitten. Dit hoeft niet in deze volgorde te zijn en kan het ook al zijn dat je baby al zelfstandig zit voordat hij echt gaat kruipen. Dit gebeurt ongeveer tussen de 7 en 13 maanden.

Tip: Wil je het kruipen stimuleren? Leg je baby op een wat ruwere ondergrond, bijvoorbeeld op een vloerkleed. Een beetje hetzelfde als je doet met tijgeren leg je een speeltje net buiten zijn bereik. 

Wanneer kan een baby staan en lopen?

Met ongeveer 9 maanden kan een baby staan door middel van zich vast te houden aan objecten. Denk bijvoorbeeld aan een tafel. Meestal gebeurt het vanuit een zithouding en trekt de baby zich op aan de bank, tafel of ander object.

Baby's zelf laten ontdekken

Als ouder wil je dat je kind zich goed ontwikkelt en het liefst volgens het boekje, maar ieder kind heeft een eigen tempo. Sommige baby’s hebben meer haast met bewegen dan andere. Het is natuurlijk goed om je baby te stimuleren en uit te dagen. Maar het is ook goed om je baby zelf te laten ontdekken wat het kan. Je baby laten zitten (met een steuntje in de rug) terwijl hij/zij dat zelf nog niet kan, is verleidelijk maar niet aan te raden. Het ruggetje is eigenlijk nog niet sterk genoeg en je baby kan zelf niet van houding veranderen als hij moe wordt. Geef je baby de ruimte om zelf te ontdekken hoe alles werkt. Als je dan enthousiast reageert, heb je een stralende baby die met vallen en opstaan al heel wat zelfvertrouwen heeft opgebouwd.

Lees hier meer over Baby: Slaapproblemen Baby | Babyopvang | Checklist Babyuitzet | Baby op komst

Bel ons Plan een rondleiding