NederlandsEngels

Het belang van voorlezen aan kinderen

Of het nu een klassieker is of een sprookje: voorlezen aan kinderen heeft alleen maar voordelen. Het bevordert de taalvaardigheid en stimuleert de verbeelding, kennis en zelfontwikkeling van een kind. Lees verder om meer te leren over de belangrijkste voordelen van (voor)lezen voor kinderen en hoe lezen hun toekomst ondersteunt. 

Wat zijn de voordelen van (voor)lezen?

Cognitieve- en taalontwikkeling

Het is bewezen dat voorlezen aan jonge kinderen de cognitieve vaardigheden verbetert en het proces van cognitieve ontwikkeling ondersteunt. Maar wat betekent dat precies? Cognitieve ontwikkeling is het ontstaan van het vermogen om na te denken en te begrijpen. Lezen helpt kinderen connecties te maken tussen henzelf en de wereld, met informatieverwerking, aandachtsspanne, taalontwikkeling en geheugen. Lezen is dus niet alleen een sleutel tot de fantasiewereld! Tijdens (voor)lezen leert een kind hoe zinnen lopen, welke regels erbij horen en hoe ze dat kunnen toepassen in het praten. Hoe meer kinderen worden voorgelezen of zelfstandig lezen, hoe groter hun woordenschat zal worden en hoe meer hun perceptie van de wereld zal vormen. 

Verbeterde verbeeldingskracht en creativiteit

Naast cognitieve- en taalontwikkeling stimuleert lezen ook de verbeelding van kinderen. Kinderen hebben van nature al het vermogen om groot te dromen en hun fantasie te gebruiken, maar lezen stimuleert dit nog meer! Tijdens het (voor)lezen kunnen kinderen hun verbeelding gebruiken om mensen, plaatsen, tijden en gebeurtenissen te verkennen die verder gaan dan hun eigen ervaringen. Lezen opent een wereld van fantasie en avontuur waarin kinderen hun verbeeldingskracht kunnen vergroten. Hierdoor kunnen kinderen groter dromen en problemen op een creatieve manier oplossen, wat hen zal helpen op school, werk en verder in het leven. 

Voorbereiding op school

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat leerlingen die voor de kleuterschool aan lezen worden blootgesteld, een grotere kans hebben om het goed te doen wanneer ze met school starten. Hoe groter de woordenschat van een kind is, hoe sterker hun taalvaardigheid is wanneer ze aan de kleuterschool beginnen.

Vormen van een speciale band met je kind(eren)

Naast al het leren en ontwikkelen helpt regelmatig voorlezen met het bouwen van een sterkere relatie met je kind. Voor kinderen is tijd met hen doorbrengen een van de belangrijkste dingen die je kan doen. Samen voorlezen is een gezamenlijke activiteit die gesprekken stimuleert, wat op zijn beurt de ontwikkeling van de lees- en schrijfvaardigheden ondersteunt. Het geeft ook de kans om ervaringen en problemen uit het echte leven te bespreken. Kinderboeken zijn de basis van zinvolle discussies over verschillende onderwerpen, waardoor de kritische denkvaardigheden van een kind verder kunnen ontwikkelen.

Het belang van lezen voor kinderen 

Tips voor ouders om taal- en leesontwikkeling te stimuleren

  • Begin vroeg met voorlezen: bij jonge kinderen benoem je vooral wat je op de plaatjes ziet;
  • Volg waar je kind heen gaat in een boek en ga in op wat je kind zegt of doet;
  • Stel je kind vragen: “Wat doet de hond?”;
  • Leg uit wat woorden betekenen;
  • Maak lezen een onderdeel van je dagelijkse routine;
  • Herlees hun favoriete boeken, hierdoor stimuleer je leren door herhaling;
  • Laat je kind het boek voorlezen;
  • Lees met een passie! Hierdoor blijft lezen leuk en positief;
  • Blijf gewoon lezen. Voorlezen helpt een gewoonte te ontwikkelen om naar verhalen te luisteren en van boeken te houden.
Bel ons Plan een rondleiding