NederlandsEngels

Het belang van spelend leren voor kinderen

En hoe pak je dat thuis aan?

Voor kinderen is spelen veel meer dan alleen plezier - het is namelijk een krachtig instrument om de ontwikkeling en het leren te stimuleren en ondersteunen. Tijdens het spelen zijn kinderen druk bezig met het ontdekken van de omgeving en daarmee ook de wereld om hen heen. Vanuit hun bestaande kennis geven ze nieuwe woorden en ervaringen betekenis. Spelend leren is daarom essentieel voor de groei en ontwikkeling van kinderen. 

 

Wat is spelend leren precies?

Spelend leren betekent dat spel wordt ingezet als middel om de ontwikkeling en het leren te bevorderen en ondersteunen. Jonge kinderen zijn van nature nieuwsgierig en houden van experimenteren en spelen. Spelend leren gaat daarom om het creëren van spelsituaties waarin kinderen hun sociaal-emotionele, zowel school- als niet-schoolse vaardigheden kunnen ontwikkelen. Het benadrukt interactief leren, waarbij kinderen door doen en interactie met hun omgeving en anderen leren.  

Het belang van spelend leren

Waarom is spelend leren belangrijk?

Spelend leren biedt een natuurlijke en effectieve manier om de wereld te verkennen, begrijpen en erop te reageren. Door spel kunnen kinderen intrinsiek gemotiveerd blijven, terwijl ze verschillende vaardigheden ontwikkelen, zoals cognitieve, sociale, emotionele en fysieke vaardigheden. Het moedigt ook zelfontdekking aan, waardoor kinderen zelfvertrouwen en een positieve leeraanpak ontwikkelen. Daarnaast stimuleert spelend leren sociale interactie. Kortom biedt spelend leren een ideale omgeving voor kinderen om te groeien, te ontdekken en te leren op een boeiende en natuurlijke manier, waardoor het de basis legt voor een leven lang leren en ontwikkelen. 

 

Tips voor thuis

Bij Vlietkinderen geloven we in de kracht van spelend leren en streven we ernaar om een omgeving te creëren waarin kinderen vrij kunnen spelen, ontdekken en leren. We moedigen kinderen aan om hun creativiteit te uiten, hun nieuwsgierigheid te volgen en plezier te hebben terwijl ze groeien en zich ontwikkelen. En dit kan thuis ook! Hier zijn enkele tips voor activiteiten thuis die spelend leren ondersteunen: 

  • Betrek kinderen bij dagelijkse taken zoals koken, boodschappen doen, tuinieren, of zelfs het opruimen van speelgoed. Dit biedt mogelijkheden om te leren over meten, tellen, sorteren, en meer.

  • Gebruik bouwblokken, LEGO, of andere constructiematerialen om creatief te bouwen. Dit helpt bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen en fijne motoriek.

  • Bordspellen, kaartspellen en puzzels zijn geweldige manieren om te leren over strategie, samenwerking, tellen, lezen en meer. 

  • Maak regelmatig tijd vrij om samen met je kind te lezen. Dit kan voorlezen zijn voor jongere kinderen of samen lezen met oudere kinderen. Vergeet niet de verhalen te bespreken en moedig vragen aan om begrip te vergroten!

  • Ga naar buiten om de natuur te ontdekken. Maak een natuurwandeling, observeer planten en dieren, en voer eenvoudige experimenten uit zoals het planten van zaden en het observeren van hun groei!

  • Moedig creativiteit aan door middel van tekenen, schilderen, knutselen, en andere kunstprojecten. Dit stimuleert expressie, verbeeldingskracht en probleemoplossend vermogen.

  • Laat kinderen zich verkleden en doe alsof ze verschillende personages zijn. Dit bevordert de sociale vaardigheden, verbeelding en taalontwikkeling.

  • Zing liedjes samen, maak muziek met eenvoudige instrumenten of improviseer ritmes met huishoudelijke voorwerpen. Muziek stimuleert de auditieve waarneming, ritmegevoel en taalontwikkeling. 

  • Moedig nieuwsgierigheid aan door vragen te stellen en samen op zoek te gaan naar antwoorden. Dit kan leiden tot boeiende gesprekken en het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden.

Bel ons Plan een rondleiding