NederlandsEngels

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Als je ouder bent geworden of gaat worden weet je dat het krijgen van kinderen gepaard gaat met extra kosten. Gelukkig zijn er vanuit de overheid vele tegemoetkomingen voor deze extra kosten. Denk maar aan de kinderopvangtoeslag die jullie ontvangen zodra de kinderen naar de kinderopvang gaan. Toch zien wij dat het onderwerp kinderopvangtoeslag vele vragen met zich meebrengt. Een aantal voorbeelden van deze vragen zijn: het aanvragen van kinderopvangtoeslag, wanneer je kinderopvangtoeslag moet aanvragen, of je recht hebt op kinderopvangtoeslag en hoe je kinderopvangtoeslag kunt berekenen. Wij helpen je graag met deze vragen!

  1. Wat en voor wie is kinderopvangtoeslag?
  2. Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?
  3. Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?
  4. Wanneer vraag je kinderopvangtoeslag aan?
  5. Hoeveel kinderopvangtoeslag heb je recht op?
  6. Tot welke leeftijd krijg je kinderopvangtoeslag?
  7. Voor hoeveel opvanguren krijg ik kinderopvangtoeslag?
  8. Voor welke kinderopvangsoorten kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?
  9. Wat heb ik nodig om kinderopvangtoeslag aan te vragen?
  10. Hoe vaak en wanneer ontvang ik kinderopvangtoeslag?
  11. Kinderopvangtoeslag berekenen: Hoe doe ik dat?

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Wat en voor wie is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een toeslag voor ouders als tegemoetkoming voor de kosten van de kinderopvang. Kinderopvangtoeslag wordt gebaseerd op het gezamenlijke inkomen en het aantal uur dat men werkt. Benieuwd of je recht hebt op kinderopvangtoeslag? Lees dan verder.

Wanneer heb je recht op kinderopvangtoeslag?

Niet iedereen heeft recht op kinderopvangtoeslag. Om kinderopvangtoeslag te ontvangen moeten jij en jouw toeslagpartners aan een aantal voorwaardes voldoen. Daarnaast moet ook de organisatie van de kinderopvang aangesloten zitten bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Onze kinderopvanglocatie zijn allemaal aangesloten bij het LRK. Klik hier om al onze locaties vinden bij het Landelijk Register Kinderopvang.

Recht op  kinderopvangtoeslag? Vind hier alle voorwaardes.

  • Jij en jouw partner beschikken over een Nederlandse nationaliteit of over een geldige verblijfsvergunning.
  • Jij en jouw partner werken parttime of fulltime, studeren, volgen een traject om werk te vinden of volgen verplicht een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling.
  • Je hebt een schriftelijke overeenkomst met de kinderopvang, buitenschoolse opvang of gastouder, waarop het uurtarief, het aantal opvanguren en de rol staat vermeld.
  • Je ontvangt alleen kinderopvangtoeslag voor de uren waarop de kinderopvang daadwerkelijk de dienst aanbiedt.

 

Er zijn ook nog uitzonderingen voor bijvoorbeeld alleenstaande ouders of wanneer je een adoptie- of pleegkind heeft. Voor alle eisen waar je als ouder aan moet voldoen verwijzen wij je graag door naar de informatieve pagina van de belastingdienst.

Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag kun je aanvragen via de website van de Belastingdienst. www.mijntoeslagen.nl. Je kunt inloggen met je DigiD.

Wanneer vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag aanvragen moet je binnen 3 maanden doen na de maand waarin je kind voor het eerst naar de kinderopvang gaat. Het is belangrijk dat je dit tijdig doet, anders heb je kans dat je een maand misloopt. Raadpleeg de website van de rijksoverheid voor alle informatie over aanvragen van kinderopvangtoeslag.

Hoeveel kinderopvangtoeslag heb je recht op?

Per gezin is kinderopvangtoeslag verschillend. Dit wordt berekend op basis van het gezamelijke inkomen van jou en jouw toeslagpartner. Je kunt via de website van de belastingdienst een proefberekening maken. Klik hier om jouw kinderopvangtoeslag te berekenen. Het feit blijft alleen wel dat er altijd een eigen bijdrage aan vastgebonden is.

Tot welke leeftijd krijg je kinderopvangtoeslag?

Kinderen maken gebruik van de kinderopvang tot aan het voortgezet onderwijs.

Voor hoeveel opvanguren krijg ik kinderopvangtoeslag?

De opvanguren die worden vergoedt worden berekend op basis van het aantal uur dat jij en jouw toeslagpartner werken. In de meeste gevallen kun je alle opvanguren gewoon meetellen, maar niet altijd. Als jij of jouw toeslagpartner weinig werkt is het mogelijk dat je niet alle opvanguren vergoed krijgt.

Voor welke kinderopvangsoorten kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Kinderopvangtoeslag kun je krijgen voor verschillende soorten opvang en leeftijden, namelijk:

  • Dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar
  • Kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan
  • Buitenschoolse opvang voor basisschoolkinderen
  • Opvang door gastouders via een gastouderbureau of ouderparticipatiecrèches

 Kinderopvang familie kinderopvang toeslag aanvragen

Wat heb ik nodig om kinderopvangtoeslag aan te vragen?

Voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag heb je een paar zaken nodig. Om in te loggen op de belastingdienst website heeft jouw DigiD nodig, een bewijs van inkomen van jou en jouw partner, kostenopgave van de kinderopvangorganisatie en als laatst, wanneer je schulden hebt, voeg dan documenten toe die dit aantonen.


Hoe vaak en wanneer ontvang ik kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag ontvang je rond de 20e van elke maand op jouw rekening gestort. Of de toeslag ook daadwerkelijk per maand wordt uitgekeerd hangt af van de hoogte van de kinderopvangtoeslag waar je recht op heeft.

Wanneer de kinderopvangtoeslag minder van 24 euro per jaar bedraagt wordt deze niet aan je uitgekeerd. Bij een toeslag tussen de 24 en de 60 euro per jaar wordt dit in één keer op jouw rekening gestort. Wanneer het bedrag hoger is dan 60 euro per jaar krijg je iedere maand de toeslag voor de daaropvolgende maand gestort.

Kinderopvangtoeslag berekenen: Hoe doe ik dat?

Door het maken van een proefberekening kun je precies zien op welk bedrag aan kinderopvangtoeslag je ongeveer recht hebt. De belastingdienst biedt op hun website een proefberekening aan. Voor het maken van de proefberekening heb je verschillende gegevens nodig waaronder een jaaropgaven of laatste aanslag inkomstenbelasting van jouw werkgever. Daarnaast zijn er een paar vragen die je moet beantwoorden met betrekking op jouw toetsingsinkomen, jouw toeslagpartner, het aantal kinderen dat je heeft en aantal uur dat je werkt.


Kinderopvangtoeslag berekenen kinderopvangtoeslag aanvragen
 

Kinderopvangtoeslag en Vlietkinderen

De kinderopvangtoeslag kan je helpen met het bekostigen van de kinderopvang van jouw kind. Uiteraard wordt de hoogte van de toeslag berekend aan de hand van jouw inkomsten. Ben je van plan om jouw kind(eren) op een kinderopvang van Vlietkinderen te laten verblijven? Bekijk dan hier onze pagina voor de kinderopvang tarieven. Vervolgens kun je via de belastingdienst een proefberekening maken van de eventuele kinderopvangtoeslag die je kunt ontvangen. Voor het aanvragen van de kinderopvangtoeslag kun je ook terecht bij de belastingdienst.

Heb je nog vragen met betrekking tot de kinderopvangtoeslag of heb je interesse in opvang voor jouw kind bij een kinderopvang van Vlietkinderen? Vraag dan een rondleiding aan bij een van onze vestigingen.

Bel ons Plan een rondleiding