NederlandsEngels

Kinderopvang regelen

Wanneer regel je de kinderopvang?

Ben je zwanger en in verwachting van je eerste kind? Dan willen we je natuurlijk allereerst feliciteren! De eerste 2 maanden van je zwangerschap kun je volop genieten en hoef je je nog geen zorgen te maken over het regelen van kinderopvang. Het regelen van kinderopvang doe je als je ongeveer 2 maanden zwanger bent.  Zo kun je allereerst met je partner bespreken hoeveel uur kinderopvang jullie nodig hebben, als jullie ervoor kiezen om de zorg voor je kind met het werk te combineren

  • Wanneer ga je op zoek naar een kinderdagverblijf?

    Het is belangrijk, zeker bij een kinderdagverblijf, om tijdig op zoek te gaan naar de juiste kinderopvang voor je kind(eren). Vaak hebben kinderopvangcentra te maken met een wachtlijst en kan het dus even duren voordat er plaats is. Een wachtlijst kan enorm oplopen, zeker in de randstad. Inschrijven voor kinderopvang bij jou in de buurt is mogelijk, zodra de verwachte geboortedatum zich binnen 7 maanden bevindt. Voor de peuteropvang kun je kinderen inschrijven zodra zij de leeftijd hebben bereikt van 1,5 jaar en inschrijven voor een buitenschoolse opvang kan vaak al vanaf 2,5 jaar, zodra je ook de basisschool hebt gekozen.

  • Waar kun je op letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf?

    Als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat is het natuurlijk erg belangrijk dat je jouw kind met een gerust hart achter kunt laten bij de kinderopvang. Wij adviseren dan ook om bij het kiezen van kinderopvang een lijstje te maken met punten die jij en je partner belangrijk vinden bij de keuze voor kinderopvang. Ook moet kinderopvang aan een flink aantal richtlijnen voldoen. Om je een beetje een idee te geven welke punten dit zijn, hebben wij hieronder enkele punten beschreven die jullie kunnen helpen met het kiezen van de juiste opvang voor jullie kind(eren). Ook geven we je het advies mee om een rondleiding te plannen op verschillende kinderopvanglocaties, zodat je een goed beeld krijgt van de groepen en de pedagogische medewerkers die werkzaam zijn op het kinderdagverblijf.

  • De locatie van het kinderdagverblijf

    Wil je een kinderopvang in de buurt of vlakbij het werk? Dit is een belangrijk punt waarmee je rekening moet houden. Als je namelijk iedere dag een aantal km moet rijden om je kind af te zetten bij de kinderopvang is dit natuurlijk niet heel gunstig. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken op welke locatie de kinderopvang zich bevindt. Zit het kinderdagverblijf direct gelegen aan een park, een speelplaats of andere plaatsen waar de medewerkers weleens naar toegaan? Dit kun je tijdens een rondleiding bekijken en kun je zeker navragen bij het kinderdagverblijf.

  • De opvangtijden van het kinderdagverblijf

    Op welke tijden/dagen wil je jouw kind brengen bij de kinderopvang? Werk je bijvoorbeeld de ene week op woensdagen en de andere week op vrijdagen? Is het een probleem om dit vast te leggen of is de kinderopvang die je hebt gekozen flexibel? Of heb je juist andere tijden en ben je op zoek een kinderopvang die 24 uur geopend is? Dit zijn belangrijke punten voor jou en je partner bij het kiezen van de juiste opvang voor je kind(eren).

  • Pedagogisch plan

    Het pedagogisch plan is bij veel kinderopvangcentra van tevoren in te zien. Hoe groot is de groep kinderen en zijn er vaste medewerkers aanwezig op de locatie? Dit is belangrijk voor de structuur en het hebben van houvast. Vraag dit ook zeker na tijdens een rondleiding op een kinderdagverblijf. Ook is het natuurlijk belangrijk om het pedagogisch beleid in te zien, om zodoende te kunnen bekijken of de opvoedmethodes aansluiten bij jouw methodes.

    Bekijk hier ons pedagogisch beleid

  • Voedingsbeleid

    Vaak werken de meeste kinderdagverblijven met een voedingsplan. Vind jij het belangrijk dat jouw kind een gezonde en gevarieerde voeding krijgt op het kinderdagverblijf? Vraag hier dan ook zeker naar. Bij Vlietkinderen hechten wij veel waarde aan gezonde en gevarieerde voeding voor de kinderen.

    Lees hier alles over ons voedingsbeleid

    Bekijk ook onze partners waarmee wij een samenwerking hebben

  • De mogelijkheden bij ziekte of minder valide kinderen

    Als je kind ziek is, is dat natuurlijk nooit leuk. In principe is het niet de bedoeling om je kind naar de opvang te brengen als het ziek is. Is je kind extra kwetsbaar, bijvoorbeeld door Down Syndroom, of is je kind minder valide, bijvoorbeeld slechthorend, slechtziend, dan heeft je kind extra aandacht en verzorging nodig. Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

  • De sfeer

    Wat ook een belangrijk punt is, is de sfeer op het kinderdagverblijf. Hoe is de sfeer en voel jij je hier prettig bij? Het is belangrijk dat het voor jou en je partner goed aanvoelt. Ben je benieuwd naar de sfeer op onze kinderdagverblijven? Vraag dan een rondleiding aan voor een (of meerdere) locatie(s).

     

    Wij hebben voor jullie ook een handige checklist gemaakt met vragen die je kunt stellen tijdens een rondleiding op een kinderdagverblijf.

    1. Wanneer moet je jouw kind(eren) aanmelden voor de kinderopvang?

      Zoals we hierboven al hebben beschreven is er voor sommige kinderopvanglocaties een wachtlijst, met name voor de gewilde dagen zoals maandag, dinsdag, donderdag, zeker als deze zich in de randstad bevinden. Het is daarom belangrijk om je kinderen zo snel mogelijk aan te melden voor de kinderopvang, zodat je in ieder geval verzekerd bent van de opvangplaats waar je jouw kind heen kunt brengen als jij weer gaat werken.


      Het inschrijven of aanmelden van kinderen bij de kinderopvang kan al zodra de verwachte geboortedatum zich binnen de zeven maanden bevindt. Kinderen aanmelden voor de peutergroep kan zodra ze de leeftijd hebben bereikt van 1,5 jaar. Je kind(eren) aanmelden of inschrijven voor de BSO kan vanaf 2,5 jaar zodra je ook de basisschool hebt uitgekozen.

       

    2. Waar moet een kinderdagverblijf aan voldoen?

      Een kinderdagverblijf is natuurlijk verplicht om aan een aantal zaken te voldoen, zoals een passende inrichting, hygiëne en veiligheid. Dit wordt dan ook jaarlijks door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) gecontroleerd. De GGD controleert voornamelijk de veiligheid, gezondheidszaken en de grootte van de groepen. Deze inspectierapporten zijn dan ook terug te vinden bij de GGD of bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Deze inspectierapporten kun je ook terugvinden op de locatiepagina’s van Vlietkinderen.

    3. Wat vinden jij en je partner belangrijk bij het kiezen van een kinderopvang?

      Naast het lijstje waar je allemaal op kunt letten bij een kinderopvang, is het natuurlijk ook belangrijk wat jij en je partner belangrijk vinden. Bij Vlietkinderen hebben wij een enorm aanbod aan voorzieningen die we bij de verschillende locaties aanbieden. Zo kun je een opvang kiezen die zwemles aanbiedt, een kapper op locatie heeft, of bijvoorbeeld sport en spel activiteiten. Maar ook een luierservice, warme maaltijden of een lunch. Ook hebben wij verschillende locaties met de mogelijkheid om lekker de natuur in te gaan, of waar kinderen lekker kunnen buitenspelen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Lees meer over de voorzieningen van Vlietkinderen op de locatiepagina’s of bezoek deze pagina waarin we wat meer uitleg geven over onze voorzieningen en diensten.

    4. Is kinderopvang goed voor kinderen?

      Goede kinderopvang is goed voor de ontwikkeling en sociale interacties van kinderen. Het verrijkt hun belevingswereld.  Zij worden socialer en leren hoe ze met anderen samen kunnen spelen. Ook is het goed voor de taalontwikkeling. Onze pedagogische medewerkers begeleiden je kind(eren) goed, alle ontwikkelingsgebieden komen aan bod en worden gestimuleerd.  De Pedagogisch professionals van Vlietkinderen zijn vakbekwaam en houden van kinderen. Het komt weleens voor dat kinderen even moeten wennen aan de kinderopvang, dat hoort erbij, dit noemen wij de wenperiode. Onze pedagogische medewerkers doen er alles aan om jouw kind zich welkom te laten voelen, zijn in voor het spelen van spelletjes, het geven van een knuffel of  liedjes zingen met de kinderen. 

      Samen met de kinderen zorgen zij ervoor dat iedere dag een fijne dag is.

    Bel ons Plan een rondleiding