NederlandsEngels

Trakteren op de BSO

Als je kind jarig is, is het gebruikelijk op sommige plekken te trakteren. Dit kan een zeer nuttige ervaring zijn voor hem of haar; je kind leert immers dat dingen uitdelen en weggeven minstens even leuk kan zijn als dingen krijgen. Omdat de jarige al zal willen trakteren op school, op het kinderdagverblijf en misschien op de sportvereniging, zou het kunnen dat een traktatie op de BSO een beetje te veel wordt. Mocht je kind toch graag willen trakteren op de BSO, is dat geen probleem! Wel zouden wij van Vlietkinderen graag zien dat er geen (hele) ongezonde snacks worden uitgedeeld. Om je te helpen hierbij hebben we wat traktatie ideeën op een rijtje gezet!

Versierde bananen

Fruit is een traktatie die wij erg aanraden. Het is gezond, zoet, lekker en iedereen zou het elke dag moeten eten. Fruit is eigenlijk het snoep van de natuur, en daarmee dé manier om kinderen gezond te laten genieten. Het enige “probleem” van fruit als traktatie: kinderen eten het (hopelijk) al zeer regelmatig en zullen het dus niet direct als bijzondere traktatie zien. Daarom is het leuk er een twist aan te geven! Fruit met een schil die sowieso niet gegeten wordt, zoals banaan, leent zich er goed voor om te versieren voordat het uitgedeeld wordt. Met potlood, pen of stift kan er makkelijk getekend en geschreven worden op een bananenschil. Als je kind dus bananen gaat trakteren op de BSO, kunnen jullie samen er van tevoren voor zorgen dat er op elke banaan een naam, een boodschap of een leuke tekening staat. Zo kun je de banaan giraffenvlekken geven, tanden of een geheel gezicht, strepen, stippen of wat dan ook! Je kunt er een dolfijn van maken, of een vogel. Ook zijn stickers, glitters of andere versiersels mogelijk. Het enige risico dat aan deze traktatie kleeft is dat de bananen zo leuk versierd kunnen zijn dat niemand ze wil pellen om op te eten…

traktatie kinderen gezond basisschool

traktatie school kinderen basisschool

Rijstwafel met gezichtje

Rijstwafels zijn ook zeer gewenst als traktatie op de BSO. Ze zijn caloriearm en de meeste kinderen lusten ze graag! Wat erg fijn is aan rijstwafels, is dat ze niet een erg uitgesproken smaak hebben. Daarom lenen ze zich goed voor versiersels, waardoor jij en je kind thuis creatief kunnen zijn met het nog leuker en persoonlijker maken van de traktatie. Zo kunnen stukjes fruit of groente, jam of pindakaas of rozijnen dienst doen als ogen, oren, een neus en een mond van de wafel. Dit is een goede kans voor je kind om lekker creatief te knutselen, en het werk meteen bewonderd te zien worden door de andere kinderen op de BSO!

Popcorn

Popcorn is typisch zo’n soort zoute snack die eigenlijk veel te lekker is voor iets dat relatief caloriearm is. Het is even lekker als de meeste chips, maar veel gezonder! Als je kind dus aankomt op de BSO met een bakje of puntzakje popcorn als traktatie, zal niemand dat erg vinden. Integendeel! Wel is het raadzaam naturel popcorn te gebruiken, omdat zoet, zout of caramel minder gezond is.

trakteren bso gezond traktatie

Rozijntjes met versiering

Wie kent ze niet van vroeger? Die schattige kleine kartonnen doosjes met rozijntjes erin, bijvoorbeeld die met dat zonnetje met zonnebril erop! Rozijntjes in doosjes worden nog steeds in vrijwel elke supermarkt verkocht, en zijn nog steeds een heerlijke zoete, maar caloriearme snack. Ze zijn makkelijk uit te delen en zullen bij de meeste kinderen goed in de smaak vallen. Omdat ze verpakt zitten, kunnen ze ook makkelijk versierd worden voordat ze uitgedeeld worden als traktatie! Zo kunnen jij en je kind er lintjes, glitters of zelfs kleine poppetjes of diertjes aan vastmaken. Een doosje rozijnen met een klein dinootje eraan vast is een ideale traktatie voor op de BSO!

Klein cadeautje

De categorie met de minste vetten, suikers en calorieën op deze pagina: iets anders dan eten! Traktaties hoeven natuurlijk helemaal niet altijd eetbaar te zijn. Kinderen kunnen het juist heel leuk vinden als ze getrakteerd worden op speelgoed, en dit hoeft helemaal niet duur of groot te zijn! Een beetje stoepkrijt, een bellenblaas, stickers, een klein poppetje of diertje, een fluitje, een kleurboekje, pennetje, gummetje - noem het allemaal maar op. De mogelijkheden zijn hier eindeloos, elk kind zal het mogen aannemen en het is voor niemand ongezond. Nog een leuk gegeven: straks zit iedereen op de BSO te spelen of te tekenen met de traktatie van jouw kind!

Bel ons Plan een rondleiding