NederlandsEngels

De leukste binnen activiteiten in de herfst bij Vlietkinderen

Ieder seizoen heeft zo zijn charmes. In de zomer kunnen we met het mooie weer lekker buitenspelen met de kinderen en verkoeling zoeken in het water. Maar in andere seizoenen is dit helaas niet altijd het geval. In Nederland hebben we af en toe namelijk ook te maken met donkere regenachtige dagen, vooral in de herfst. In deze periode vinden wij het dan ook nóg leuker om gezellige binnen activiteiten voor de kinderen te organiseren. Bij ons zijn de activiteiten divers en gevarieerd, van knutselen en koken tot kinderyoga. Er is voor ieder kind wat wils. Een gevarieerd activiteitenprogramma daagt de kinderen uit om zichzelf te blijven ontwikkelen. Dit speelt een grote rol in de persoonlijke groei van kinderen en is daarom ook erg belangrijk!

Bij Vlietkinderen willen wij dat de kinderen een leuke tijd hebben op onze kinderopvang vestigingen. Met onze indoor activiteiten kunnen wij een afwisselend programma maken met leuke en uitdagende activiteiten en spelletjes. Deze activiteiten stimuleren de fijne motoriek en zorgen ervoor dat de kinderen actief bezig zijn met allerlei materialen.

Om inzicht te geven in wat voor leuks wij allemaal organiseren hebben wij een top 10 gemaakt met onze leukste binnen activiteiten gemaakt!

Top 10 leukste binnen activiteiten in de herfst:

1. Dennenappels verven

Voor de creatieve kinderen is verven altijd leuk om te doen. In de herfstperiode zoeken wij buiten naar natuurlijke materialen waar de kinderen op kunnen schilderen. Denk hierbij aan dennenappels, eikeltjes en kastanjes. De kinderen kunnen hun eigen verf mengen om steeds een ander kleurtje te krijgen. Voor deze indoor activiteit gebruiken wij acrylverf, gezien deze verf hier het meest geschikt voor is! In de verf kunnen we zelfs nog glitters toevoegen. 

Na het laten drogen van de geverfde natuurproducten mogen de kinderen deze mee naar huis nemen. Nu kan het huis versierd worden met leuke zelfgemaakte herfstspulletjes.

Dennenappels verven

2. Haargel maken

Veel kinderen gebruiken gel in hun haar. Hoe leuk is het dan ook als de kinderen hun eigen haargel kunnen maken? Van groene tot roze glitter haargel, je kunt het zo gek niet bedenken en wij maken het. Hoe gekker de kleur, des te leuker de kinderen het vinden.  

Wij maken regelmatig (glitter)haargel met de kinderen. Dit is dan ook altijd een groot succes.

3. Koken & bakken

Er is niks leukers dan lekkere dingen koken of bakken en het daarna zelf opeten. Bij deze binnen activiteit zijn de kinderen zelf druk bezig en wanneer het baksel in de oven zit leren de kinderen geduldig te zijn. Na het ‘lange’ wachten worden de kinderen beloond. Ze mogen dan het door hun zelf gemaakte eten lekker opeten.

Wij koken en bakken graag gezonde hapjes met de kinderen. Denk hierbij aan gezonde ontbijtkoek, eierkoeken, appelmoes, wortel chips en mini appelflapjes. Vooral de mini appelflapjes vallen bij de kinderen in de smaak.

Binnen activiteit koken

4. Kinderyoga en dans

Yoga is enorm hip, zelfs voor kinderen. Kinderyoga is een mix van beweging, ontspanning en plezier! Hiermee proberen we de kinderen bewust te laten worden van hun lichaam en geest. Het uitgangspunt van kinderyoga is dat de kinderen zich durven te uiten en een positief zelfbeeld ontwikkelen. Kinderyoga heeft nog meer pluspunten, denk hierbij aan een verbeterde concentratie, meer evenwicht en stabiliteit, positief denken en emotionele stabiliteit.

Wij vinden deze pluspunten heel erg belangrijk. De kinderen zijn actief bezig maar komen ook tot rust. We proberen de kinderen dan ook te stimuleren om mee te doen met onze kinderyoga!    

5. Herfsttafel maken

Wie aan herfst denkt, denkt aan een herfsttafel. Wij maken daarom ieder jaar een leuke herfsttafel, samen met de kinderen. Allereerst is het een uitdaging om met de kinderen blaadjes, eikeltjes, kastanjes, dennenappels en nog meer herfstmaterialen te verzamelen. De herfsttafel wordt vaak nog aangevuld met een leuke, kleine pompoen of een speelgoed paddenstoel. Paddenstoelen kunnen ook zelf gemaakt worden door de kinderen met wit en rood papier. Als de kinderen thuis nog knuffels hebben die bij het thema passen mogen zij deze natuurlijk meenemen. Denk hierbij aan knuffels van een egeltje, hert of kabouter.

Een herfsttafel is niet alleen leuk en gezellig om te maken, maar is ook enorm educatief. Door de kinderen alles te laten benoemen en aan te raken leren zij ook nog over de natuur. Kinderen leren door te ervaren en daar proberen wij ze bij te helpen.

Kastanje herfst 

6. Tandpasta maken

Hoe leuk is het als kinderen iets maken wat ze later ook echt kunnen gebruiken? Wij vinden het leuk om samen met de kinderen tandpasta te maken. De tandpasta bevat geen fluoride want kinderen tot 6 jaar mogen dit nog niet binnenkrijgen. De kinderen vinden het interessant om te maken en vinden het leuk om met de ‘tandpasta’ te kliederen. Wanneer de tandpasta af is kunnen ze deze mee naar huis nemen en zelf gebruiken, hoe cool is dat!

7. Spelletjes

Spelletjes zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor kinderen! Jouw kind leert namelijk om samen met andere kinderen te spelen. Daarnaast leert een kind tijdens het spelen van bordspellen om te gaan met emoties en tegenslagen. En ook oplossingsgericht denken wordt gestimuleerd. Spelletjes middagen zijn bij ons altijd heel erg gezellig.

Wij zijn fan van bordspellen. Daarom hebben wij de leukste bordspellen voor kinderen voor jullie op een rijtje gezet: Party & Co Disney bordspel, Ganzenbord, Happie Haai, Uno junior, Stef stuntpiloot, Monopoly junior en onze grote favoriet: Twister.

Binnen activiteiten spelletjes 

8. Muziek maken

Muziek maken is goed voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden van het kind. Muziek maken heeft een positief effect op de intelligente. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat het maken van muziek het IQ van kinderen verhoogd! Daarnaast vinden de meeste kinderen het geweldig om zelf muziek te maken, zowel op een echt instrument als met een pollepel op een pan. Daarom proberen wij bij Vlietkinderen muziek maken te stimuleren. Deze binnen activiteit staat in het teken van gezelligheid.

9. Peutergym

Bij onze kinderopvangcentra hebben wij peutergym, dit wordt gegeven door onze speciaal opgeleide gymdocenten.

Maar, wat is peutergym nou precies? Peutergym is gym voor peuters tussen de leeftijd van 1,5 tot 4 jaar oud. Het helpt peuters bij het stimuleren van de zintuigen, het ontwikkelen van de motorische en emotionele vaardigheden en het waarnemingsvermogen. Bij peutergym staan activiteiten centraal die je peuter thuis niet mag of kan doen en in een gymzaal wel. Denk hierbij aan klimmen, klauteren, springen, balanceren, hangen en rollen. Tegenwoordig zijn peuters niet meer zo actief. Daarom is peutergym een goede aanvulling op het beweeggedrag. Peutergym is goed voor de motoriek!

10. Herbarium maken

De laatste leuke binnen activiteit voor in de herfst is het maken van een herbarium. Een herbarium is een boekje met een verzameling van gedroogde bladeren van bomen. Wij hebben een aantal boeken liggen met informatie over bladeren en bomen. Als de kinderen bladeren gevonden hebben kunnen zij zelf opzoeken van welke bomen deze bladeren afkomstig zijn. Deze informatie schrijven ze in hun herbarium op. Daarnaast zetten ze er ook bij op welke dag ze de bladeren gevonden hebben. Zo zijn de kinderen lekker bezig in de natuur met het zoeken naar bladeren, het knutselen van hun eigen bladerenboek en het is ook nog eens educatief.

Herbarium maken herfst 

Dit waren onze top 10 leukste binnen activiteiten voor in de herfst. Naast deze top 10 hebben wij natuurlijk nog veel meer leuke indoor activiteiten, zoals: techniek(proefjes), knippen/plakken, werken met klei, schilderen met scheerschuim, zingen, (voor)lezen, versjes voordragen, puzzelen, beweegkriebels, mollenhol, touw knopen, glas schilderen en hangertjes slaan voor aan een bedelketting.

Bij een buitenschoolse opvang van Vlietkinderen, vervelen jouw kinderen zich nooit. Ben je benieuwd naar onze herfsttafel of een van onze leuke binnen activiteiten? Vraag dan vandaag nog een rondleiding aan! 

Bel ons Plan een rondleiding