NederlandsEngels

De 10 leukste waterspelletjes om te doen met kinderen!

Niets is lekkerder om een beetje verkoeling te vinden tijdens de warme zomerdagen!

Wij hebben voor jullie een aantal waterspelletjes op een rijtje gezet die je buiten kunt doen met de kinderen. Sommige spelletjes zijn geschikt voor jonge kinderen, andere voor de wat oudere kinderen. Het is handig als de kinderen zwemkleding dragen en vergeet vooral niet om kinderen goed in te smeren tegen de brandende zon.

  • Flessenvoetbal

    Benodigdheden: Lege plastic flessen en een bal

    Hoe werkt het?

    Vul een plastic fles met water, bijvoorbeeld een lege colafles. Geef iedere speler een fles en de spelers moeten de waterfles voor zich zetten (zonder dop natuurlijk!). Het is de bedoeling dat elke speler met de bal een fles probeert om te gooien van de tegenstander(s). De speler pakt de bal en rolt deze naar de fles van de tegenstander, met het doel de fles om te gooien. Wanneer de fles is omgegooid van de tegenstander moet hij/zij eerst de bal pakken en pas als hij/zij de bal heeft, mag de speler pas zijn fles weer rechtop zetten. Natuurlijk loopt het water uit de fles. Vervolgens mag degene naar wie de bal gerold is het proberen bij de fles van een van de andere tegenstanders. Als er nog wel water in de fles zit maar dit er niet meer uitloopt, omdat de fles niet schuin genoeg ligt, mag degene die de bal heeft gerold de fles op zijn kop houden, totdat de tegenstander de bal heeft gepakt. Is de fles leeg, dan heb je verloren. Als je het met meerderen speelt ben je dan uit het spel, ben je de laatste verliezer? Dan mag de winnaar het water wat nog in zijn/haar fles zit over de verliezer heen gooien.

  • Sponstikkertje

    Benodigdheden: Een emmer water en een spons

    Hoe werkt het?

    Iedereen kent natuurlijk tikkertje! Maar in plaats van elkaar gewoon te tikken, tik je nu iemand met een natte spons. Er zijn nog andere varianten. Je kunt ook meerdere tikkers aanwijzen die door het gooien van een natte spons de andere kinderen proberen te tikken, of één tikker die de spons ook mag gooien. De spons wordt regelmatig opnieuw ondergedompeld in een emmer water. Kinderen die af zijn moeten een voet in de emmer water dompelen, dan zijn ze weer vrij!

  • Waterpistoolgevecht

    Benodigdheden: Water ’pistolen’, emmer water om de waterpistolen bij te vullen
    Hoe werkt het?

    Een watergevecht is natuurlijk altijd leuk! Het is de bedoeling om de andere kinderen zo nat mogelijk te maken. Je kan dit natuurlijk doen met echte waterpistolen, maar als je deze niet hebt zijn lege flessen ook mogelijk. Waterpret gegarandeerd!

  • Waterpinata

    Benodigdheden: Normale ballonnen, een stok of iets anders om mee te slaan, touw

    Hoe werkt het?

    Vul de ballon met water. We gebruiken hiervoor normale ballonen en geen waterballonnen (deze zijn namelijk sneller kapot). Knoop de ballon aan het touw en hang deze op, bijvoorbeeld aan een tak van een boom. Nu is het tijd om de ballon kapot te maken. Zorg voor een veilige afstand zodat de kinderen kunnen proberen om de ballon kapot te slaan. Omdat gewone ballonnen lastiger zijn om kapot te slaan, kunnen er in de ballon allemaal leuke vormpjes ontstaan. Sla jij hard genoeg dan knapt de ballon, en dan heb jij gewonnen! Een heerlijk verkoelend spelletje.

  • Snoephappen

    Benodigdheden: een teiltje met water (niet te hoog) en snoepjes

    Hoe werkt het?

    Dit old-school spelletje kent bijna iedereen! Je vult een teiltje (of schaal) met water. In het teiltje leg je snoepjes. Het kind wordt geblinddoekt en moet proberen het snoepje uit het teiltje met water zien te krijgen. Kinderen mogen alleen de mond gebruiken om het snoepje uit het teiltje met water te krijgen.

  • Waterestafette

    Benodigdheden: Dit kan variëren: pionnen, plastic bekertjes, een fles met een gat, sponzen, een volle emmer met water en een lege emmer

    Hoe werkt het?

    Het is de bedoeling dat kinderen tijdens de waterestafette zoveel mogelijk water overbrengen van de volle emmer naar de lege emmer. Ze krijgen met allemaal hindernissen te maken. Verdeel de kinderen in gelijke teams. De hindernissen kun je zelf maken, maar we hebben een aantal tips voor je:

    • Zet een aantal pions neer zodat kinderen moeten slalommen
    • Geef kind 1 de fles met het gat erin en deze moet hij brengen naar kind 2. Kind 2 rent vervolgens naar kind 3 en kind 4 leegt de fles (wat er nog van over is) in de emmer.
    • Laat kinderen een plastic bekertje boven het hoofd houden en maar met 1 hand vasthouden
    • Dit kun je eindeloos variëren

    Het groepje wat het meeste water in de lege emmer heeft zitten, wint de estafette.

  • Waterballonnenstukmaakspel

    Benodigdheden: Waterballonnen en stoepkrijt

    Hoe werkt het?

    Verdeel de kinderen in teams. Bij de start staan emmers gevuld met waterballonen. Het eerste kind pakt een waterballon uit de emmer en rent zo snel als hij/zij kan naar de eindstreep. Bij de eindstreep moeten ze proberen om zo snel mogelijk de ballon kapot zien te krijgen. Als de waterballon kapot is rennen ze terug naar de start en is het tweede kind aan de beurt. De winnaar is het team dat als eerste alle waterballonen stuk heeft gemaakt.

  • Waterproeverij

    Benodigdheden: glazen water, citroen, aardbeien, komkommer, bassilicum en perzik en een blinddoek.

    Hoe werkt het?

    Tijdens de warme zomerdagen is het erg belangrijk om goed te drinken. Door een leuk spelletje kun je kinderen stimuleren om meer water te drinken. Vul verschillende glazen met water en doe in elk glas een extra ingrediënt, bijvoorbeeld een citroenschijfje. De kinderen moeten raden welk ingrediënt erin zit en welke zij het lekkerste vinden.  

    Dit waren onze top 10 waterspelletjes. Veel speelplezier en niet vergeten: alle (kapotte) waterballonnen en andere rommeltjes goed opruimen!

Bel ons Plan een rondleiding