NederlandsEngels

Kinderopvang in crisistijd

04-05-2020

Op weg naar een nieuwe fase!

Vlietkinderen gaat na de meivakantie op 11 mei weer volledig open. In een interview belicht directeur- bestuurder Tine Oudshoorn haar gevoel bij de afgelopen periode en kijkt ze vooruit. 

Wat is er in korte tijd veel gebeurd....? Van noodlocaties op 16 maart, naar weer open na de meivakantie.

"In korte tijd is er een grootse prestatie neergezet door de kinderopvang. Door de noodopvang in drie dagen tijd te organiseren voor kinderen van ouders in de cruciale beroepen en voor de kwetsbare kinderen. Gewoon, op een aantal van onze Vlietkinderenlocaties, samen met de scholen, pedagogisch medewerkers en leerkrachten die er mooie dagen voor kinderen van maken in een tijd waarin alles onzeker is. Onze helden in de frontlinie".

Wat is jouw gevoel bij de medewerkers van Vlietkinderen?

"Ik ben trots op mijn medewerkers die via filmpjes op ons eigen Vlietkinderen YouTube kanaal, poppenkast spelen, zingen of voorlezen. Daarbij activiteitentips sturen via het ouderportaal, een verjaardagsmuts of vergeet-mij-niet zaadjes langsbrengen, om zo het contact met de kinderen en ouders te onderhouden, want we missen ze heel erg. Op de social media platforms van Vlietkinderen kunnen ouders terecht voor (pedagogische) tips en inspiratie voor thuisactiviteiten. Ook trots op al die mensen die achter de schermen alles regelen, zodat het bedrijf Vlietkinderen blijft draaien". 

Op naar een nieuwe fase....?

"Vanaf dinsdag 21 april weten we dat na de meivakantie onze kinderdagverblijven, peutergroepen en BSO’s weer open mogen. Daar zijn we blij mee. Hoe we dat gaan doen is de nieuwe klus, in ieder geval gebaseerd op de richtlijnen van de overheid, het RIVM, protocollen van de branche kinderopvang en in nauwe samenwerking met onze partners van de scholen en de gemeente. De noodopvang blijft ook open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep in de vitale sectoren".

Wat is uw visie hoe het nu verder moet?

"Wij gaan er voor zorgen dat we het goed gaan regelen in de 1,5 m samenleving. Wat de wetenschappers ons vertellen is dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen heel beperkt zijn, dat stelt gerust, maar we zullen hier zeer zorgvuldig mee om moeten gaan. Dat vraagt creatief denken, het soms een beetje anders doen dan anders, het omgaan met tijd en ons gedrag aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Maar wat is het fijn om kinderen weer met elkaar te laten spelen en ouders te kunnen ontzorgen". 

Hoe houdt Vlietkinderen zich tijdens Corona-crisis?

"Wij zijn betrouwbaar en stabiel, ook in tijden van crisis. Wij betalen ouders terug voor dagen die ze niet hebben kunnen afnemen. Samen met de compensatieregeling van de overheid worden ouders dus, mede door ons volledig gecompenseerd. Er zal de komende tijd nog veel op ons allemaal afkomen. Wat ik heb gezien is de waardering vanuit de overheid voor de kinderopvang, de compensatieregeling voor ouders die nog zal blijven zolang dat nodig is. Kinderopvang die een cruciale rol speelt, bij de noodlocaties, bij preventie en er zijn voor kwetsbare kinderen, maar ook bij het weer op gang helpen van de economie. Ik hoop dat de integratie van onderwijs en opvang juist door deze crisis een positieve boost krijgt. We doen het samen, bij Vlietkinderen, met onze ouders en met onze partners. Daar krijg ik, net als mijn medewerkers, energie van...!"

Bel ons Plan een rondleiding