NederlandsEngels

Slaapproblemen kinderen van 1 tot 4 jaar

Opeens komt je peuter zijn/ haar bed uit en is het gedaan met je nachtrust. Of het is iedere avond strijd, als je kind naar bed moet. Aan het einde van de dag is iedereen moe en zo’n strijd maakt het er niet gezelliger op. Wanneer je ’s avonds geen tijd meer hebt voor jezelf el alleen maar alleen bezig bent om je kind naar bed te krijgen, is de rust ver te zoeken. Er zijn verschillende oorzaken op te noemen voor slaapproblemen kinderen. Bij die oorzaken passen ook verschillende oplossingen.

Eigen wil 

Je peuter ontdekt zijn eigen wil en gaat daarmee oefenen. Slapen kun je niet voor je kind doen en je peuter krijgt dat in de gaten. Wegrennen bij het uitkleden, treuzelen, steeds uit bed komen en gaan schreeuwen of huilen levert doorgaans veel aandacht op. En ieder kind wil graag aandacht van papa en mama. Je bent geneigd om boos te worden en te dreigen met van alles en nog wat. Het naar bed gaan wordt zo een probleem dat iedere avond terug keert.

Wat kun je doen tegen slaapproblemen kinderen?

Houd je aan een vaste bedtijd en een vast bedritueel, zodat je peuter weet waar hij/zij aan toe is. Probeer alle afleidingsmanoeuvres te negeren, bedenk dat minder aandacht voor negatief gedrag ervoor zorgt dat dit gedrag uitdooft. Blijf rustig en dreig niet met straffen. Het is beter om met beloningen te werken. ‘Jij bent al groot, ik weet dat je zelf je kleren uit kunt doen. Als je niet meer wegloopt, dan lees ik een extra verhaaltje.’ Heb je niet iedere avond geduld genoeg, wissel dan zo mogelijk af met je partner.

Nieuw bed

Wat een feest, je peuter krijgt een nieuw/ groter bed en kan zelf in en uit bed stappen! Soms is dit het begin van ’s avonds of ’s nachts uit bed komen. Je peuter ontdekt dat er ’s avonds ook aandacht te halen is en komt steeds naar je toe. Als papa of mama je dan steeds terugbrengt, dan is dat natuurlijk een leuk spelletje. Ook al wordt je boos en laat je merken dat je het niet leuk vindt, toch kan een peuter dit gedrag lang volhouden. Het kan ook gebeuren, dat je peuter ’s nachts de weg naar je kamer weet te vinden en voor je het weet ligt je kind in je bed. Als je moe bent, laat je het gaan en ’s ochtends is het te laat om nog boos te worden.

Wat kun je hier tegen doen?

Als je peuter ’s avonds uit bed komt, probeer dan zo min mogelijk aandacht te geven aan dit gedrag. Dus niet: ‘Ben je er nou weer, dat mag toch niet. Vooruit dit is de laatste keer!’ Bestraffend toespreken is aandacht ook al is het niet zo gezellig, de aandacht versterkt het gedrag. Daarbij weet je kind allang dat het niet mag. Beter is het om alleen maar even te kijken en kort te zeggen: ‘Ga maar weer naar je bed.’ Mocht je peuter blijven staan, kun je altijd nog het eerste zetje geven richting de slaapkamer. Bedenk: je peuter is er zelf uitgekomen, dus kan die er ook weer zelf inkruipen.

Komt je kind ’s nachts uit bed en je wilt niet dat hij/zij bij jou in bed slaapt, dan is dezelfde aanpak aan te raden. Je moet dat wel willen, want het vraagt wel even wat inzet om dit gedrag af te leren. Hierbij kun je ook denken aan een beloningssysteem. Plak voor iedere nacht dat het goed gaat een sticker en beloon je kind na 2 succesvolle nachten met samen iets leuks doen (extra aandacht!).

Spannende tijd

Soms is een spannende gebeurtenis voor je peuter aanleiding tot slaapproblemen kinderen. Een verhuizing, voor het eerst naar de peuterspeelzaal, feestdagen of een scheiding. Je kind wordt misschien druk, angstig of heel huilerig. Wanneer je kind heel druk wordt, zou je denken dat hij/zij ’s avonds wel lekker gaat slapen. Maar het tegenovergestelde is vaak waar. Voor veel peuters is het moeilijk om dan nog tot rust te komen. Wanneer je kind spanning ervaart, kan zich dat uiten in angst voor het donker of voor enge monsters. Dan is rustig gaan slapen ook een hele opgave.

Wat kun je het beste doen?

Probeer de spannende dingen voor de peuter begrijpelijk te maken. Houd je zoveel mogelijk aan een vast dag- en nachtritme. Laat bijvoorbeeld in een weekschema zien wat er elke dag gebeurt, zodat je peuter grip krijgt op zijn/haar leventje. Het kan ook helpen om boekjes te lezen over de dingen die gebeuren, dat vinden peuters heerlijk. Zij herkennen hun eigen ervaringen en willen daar steeds over horen. Boekjes over emoties (bang, boos, blij, bedroefd), over verhuizing of scheiding, zijn in de bibliotheek te leen. Houd vast aan een bedritueel en jaag zonodig samen met je kind de monsters weg. Mocht je je schuldig voelen over de spannende gebeurtenissen die je peuter doormaakt, bedenk dan wat je overdag allemaal voor je kind doet. ’s Avonds kun je duidelijk zijn en stoppen met aandacht geven aan (negatief) gedrag.

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal