NederlandsEngels

Slaapproblemen baby van 0 tot 1 jaar 

Het is erg vermoeiend, als je een baby hebt die veel huilt en geen waak-slaap ritme heeft. Door slaapproblemen baby kun je geen nacht eens lekker doorslapen en je raakt gestrest en snel geïrriteerd. Overdag kun je je niet meer concentreren en helder nadenken. Je wilt rust in huis en genieten van je baby, maar dat lijkt ver weg.

Oorzaken slaapproblemen baby

Niet iedere baby maakt na de geboorte een goede en gezonde start. Het gebeurt helaas regelmatig, dat een baby tijdens de eerste maanden last heeft van krampjes of huiduitslag. Andere baby’s zijn te licht, te vroeg geboren of regelmatig ziek. In zulke situaties is het voor je baby moeilijk om in een ritme te komen. Ieder ongemakkelijk gevoel is een aanleiding om wakker te worden en te gaan huilen. Het huilen is een reden om je baby op te pakken en te troosten. In zulke situaties ontstaat er gemakkelijk een verstoord waak-slaapritme. Je bent dag en nacht helemaal gericht op de signalen van je baby en je raakt gestrest en oververmoeid. Dan kun je niet meer helder en positief denken. En dat heeft weer effect op de gemoedstoestand van je baby. 

Slaapproblemen baby

Wat kun je doen?

Als je baby last heeft van krampjes of andere ziekteverschijnselen is het uiteraard belangrijk om daarvoor de huisarts en/of het Consultatiebureau te raadplegen. Het is belangrijk dat je baby gezond kan opgroeien en vertrouwen gaat krijgen in zijn/haar eigen lichaam. Als je kindje in principe gezond is en hij/zij blijft toch onrustig en huilerig dan kun je samen met je partner eens verschillende opties doorpraten.

  • Hoe is het gesteld met je vertrouwen in de gezondheid van je baby? Wanneer je ongerust bent en gestrest, heeft dit effect op je kindje. Probeer samen vertrouwen op te bouwen door je gedachten en zorgen met elkaar te delen. Bedenk wat je allemaal voor je kind doet, zodat je geen schuldgevoel opbouwt.

  • Waar slaapt je baby? Het is belangrijk om weloverwogen een keuze te maken. In de wieg in een eigen kamertje of naast je bed. Of misschien in je eigen bed? Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk om die langer dan een week aan te houden. Steeds andere dingen proberen zorgt voor onrust, niemand kan dan eigenlijk goed wennen aan de situatie.

  • Hoe komt je baby in slaap? Misschien ben je gewend geraakt om je baby in je armen in slaap te sussen. Op het moment dat je probeert je baby in het eigen bedje te leggen, begint hij/zij dan weer te huilen. Het blijft een moeilijk proces om je baby op een gegeven moment dan toch in het eigen bedje te leggen. Als je hier naar toe wilt werken, is het belangrijk dat je hier (allebei) helemaal achter staat. De gedachte ‘dat je er altijd bent, maar dat je baby zelf moet gaan leren slapen’ kan je daarbij helpen. Hoe overtuigender je gevoel is, hoe beter het zal gaan. Je kunt bijv. in het vertrek ernaast laten horen dat je er bent, door te gaan zingen of geruststellende geluiden te maken. Zo ervaart je kindje dat je er wel bent. Soms is het een kwestie van een paar keer doorzetten en dan zul je merken dat je baby uiteindelijk gaat slapen. Wat een doorbraak!

  • Heb je mensen om je heen die je kunnen helpen? Misschien kun je af en toe een nachtje bijtanken bij vrienden of familie. Je bent een betere ouder wanneer je uitgerust bent.

Individueel advies

Iedere baby is uniek en iedere situatie is anders. Daarom is het belangrijk om niet met je vragen te blijven rondlopen. Deel je zorgen met andere ouders, het Consultatiebureau of kom eens langs voor een gesprek. Het kan ontzettend opluchten om te bemerken dat je niet de enige bent met slaapproblemen baby en dat de problemen opgelost kunnen worden. Je staat niet alleen!

Lees hier meer over Baby: Babyopvang | Checklist Babyuitzet | Baby op komst | Baby in beweging

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal