NederlandsEngels

Moeilijke eter peuters | kinderen van 1-6 jaar

Een kind dat slecht eet, brengt veel zorgen met zich mee. Je vraagt jezelf voortdurend af: ‘ groeit mijn kind wel goed, krijgt het wel genoeg vitamines binnen, is het niet te vaak ziek?’ Je verwacht gewoon dat je kind graag eet, en als dat niet gebeurt, voel je onzekerheid, boosheid of machteloosheid. Wat kun je doen?

Moeilijke eters in de peutertijd

Het gebeurt regelmatig dat peuters ineens moeilijke eters worden. Vanaf 1.5 jaar ontwikkelt je kind een eigen wil en zoekt het naar grenzen. Je peuter wil zelf bepalen wat en hoeveel hij/zij eet en zegt soms nee om te onderzoeken hoe je als ouder reageert. Of je kind gaat treuzelen en spelen met het eten. Het kan ook gebeuren dat je ondeugende peuter met een trots gezicht het bord met eten op de grond gooit. Blijf dan maar eens rustig!

Het is een hele uitdaging om het eten gezellig te houden. Probeer een balans te vinden tussen: duidelijke grenzen stellen en niet te veel aandacht schenken aan het eetgedrag. Aandacht versterkt het gedrag, ook wanneer je voortdurend boos bent.

Waarom is mijn peuter een moeilijke eter?

Een peuter die niet aan tafel wil eten, of überhaupt niet wil eten kan lastig zijn. Een reden dat je peuter niet wil eten is dat hij nog steeds moet wennen aan nieuwe smaken, kleuren en texturen. Peuters, en kinderen in het algemeen, zijn qua eten best onvoorspelbaar. Wat ze gisteren zonder te klagen opaten, lijkt vandaag niet in de smaak te vallen. Je peuter is zich aan het ontdekken en leert zelfstandiger te worden en om eigen keuzes te maken. 

Hoe omgaan met een peuter die moeilijk eet?

• Blijf tijdens de maaltijd gewoon met elkaar praten en negeer zoveel mogelijk alle trucjes die je kind uithaalt. Maar wees duidelijk wanneer je peuter iets doet dat niet mag.
• Houd de maaltijd kort, 20 minuten is een mooie tijd. Is het bordje dan niet leeg, neem het dan weg.
• Zorg voor een gevarieerd aanbod en geef je kind niet alleen eten dat hij/zij lekker vindt.
• Schep kleine hoeveelheden op.
• Geef gewoon een klein toetje.

Benieuwd naar hoe Vlietkinderen gezond eten stimuleert? Lees er hier over!

Aanleg moeilijke eters

Het kan ook zijn dat je kind kritisch is met eten, dan is hij/zij gevoelig voor de smaak, maar ook hoe het eten in de mond voelt. Misschien behoorde je vroeger ook tot de groep moeilijke eters en herken je deze eigenschap bij je kind. Als je echt zorgen hebt over het gewicht van je kind, ga dan langs bij de huisarts of het Consultatiebureau om je kind te laten onderzoeken. Is je kind gezond, dan kan je kind zelf de eetbehoefte bepalen. Heb je nog steeds zorgen, schrijf dan eens een week lang op, hoeveel en wat je kind precies eet en drinkt. Een huisarts of een diëtist kan dan bepalen of je kind alle voedingsstoffen binnen krijgt die nodig zijn voor een gezonde groei. Zo’n overzicht kan heel verhelderend werken. Soms wordt dan duidelijk dat een kind bijvoorbeeld heel veel zoete dranken drinkt, waardoor het geen trek meer heeft in eten.

Nog wat tips

• Neem twee of zo mogelijk drie keer per dag de tijd om samen aan tafel te eten.
• Doe televisie, computer en telefoons uit tijdens het eten. Dan is de aandacht bij het eten en bij de verhalen die tijdens het eten verteld worden.
• Geeft gezonde tussendoortjes zoals: een worteltje, een stukje komkommer of een stuk fruit.
• Geef je kind zolang mogelijk geen snoep en zoete dranken. Tijdens de eerste twee levensjaren is dat goed te doen. Probeer daar ook je omgeving van te overtuigen.
• Als ouder bepaal je wat er gegeten wordt, je kind bepaalt hoeveel.

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal