NederlandsEngels

Wormpjes, aarsmaden, oxyuren

Wat zij aarsmaden?

Aarsmaden zijn kleine wormpjes die in het darmkanaal leven. Ze komen met de ontlasting naar buiten en zijn dan met het blote oog zichtbaar. De wormpjes zijn ongeveer 1 centimeter lang en wit van kleur. ‘s Avonds en ’s nachts legt het wijfje eitjes rond de anus.

Hoe ontstaat het?

Door het ongemerkt opeten van eitjes. Als een kind met wormpjes zich krabt rond de anus worden de nagels en vingers besmet met eitjes. Deze eitjes komen dan vaak via de vingers weer in de mond terecht en groeien in de darmen uit tot nieuwe wormpjes. Op deze manier houdt het kind de infectie in stand. De eitjes kunnen kleven aan kleding, speelgoed, autobekleding, beddengoed enzovoort. Zo kunnen anderen besmet worden. Je ziet vaak dat groepsgenoten (klas, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, naschoolse opvang) en gezinleden besmet zijn geraakt. Een kind blijft besmettelijk zolang er wormen in de darmen zijn die eitjes leggen.

Hoe herken ik het?

De verschijnselen zijn:

- Jeuk rond de anus.

- Soms vage buikklachten.

- Oververmoeid en prikkelbaarheid als gevolg van slecht slapen door de jeuk.

Wat te doen?

Wormpjes zijn goed te behandelen met een antiwormkuur, te verkrijgen via de huisarts.  Naast deze behandeling kunt u:

- Zorgen voor een strikte handhygiëne.

- Gebruik maken van vloeibare zeep en papieren wegwerp handdoekjes: vooral na het toiletbezoek en voor het eten.

- Speelgoed en andere gebruikte voorwerpen schoonhouden.

- Toezicht houden op de nagels, deze kort houden en borstelen. Bij een antiwormkuur wordt meestal het hele gezin mee behandeld. Strikte hygiëne is nodig tot enkele dagen na het starten van de kuur. Bij behandeling zijn de klachten binnen enkele dagen over.

Wel of niet naar de opvang?

Het kind mag naar het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal of naschoolse opvang komen onder de voorwaarde dat het gestart is met een kuur (huisarts/apotheek/drogist).

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal