NederlandsEngels

Tips voor ouders: Omgaan met de nieuwe thuissituatie

(bron NJI)

Het coronavirus houdt ons allemaal de hele dag bezig. Er is een nieuwe thuissituatie ontstaan en wij geven je graag een aantal tips, hoe je hier mee om kunt gaan.

 • Tip 1: Temperamentvol kind

  Heb jij een temperamentvol kind dat intens kan reageren en graag zelf
  wil bepalen hoe hij/zij de dingen laat verlopen?

  Toon begrip voor je kind (wat nog niet wil zeggen dat het kind alles
  mag). Stop met zeggen wat het kind moet doen en geef het kind twee voor jou
  acceptabele keuzes. Iets opleggen werkt vaak averechts.

 • Tip 2: Mediagebruik

  In de afgelopen weken is het mediagebruik door kinderen fors toegenomen. Maak hierover duidelijke afspraken met jouw kind(eren). Bepaal wie wanneer welke apparaten kan en mag gebruiken, zoals computer of tablet. Doe ook samen met jouw kind een computerspelletje. Het geeft je inzicht wat jouw kind leuk vindt om te doen op de computer en het versterkt de band.

  mediagebruik bij kinderen

 • Tip 3: Zithouding tijdens het schoolwerk

  Het is belangrijk dat kinderen een goede zithouding aannemen bij het maken van hun schoolwerk. Een aparte hoek, tafel of een bureau kunnen hierbij helpen.

 • Tip 4: Blijf kalm en geef het goede voorbeeld

  Thuisblijven met elkaar is natuurlijk een nieuwe situatie. Kinderen kijken in deze tijd naar hun ouders als rolmodellen. Belangrijk is dus om kalm te blijven en het goede voorbeeld te geven.

 • Tip 5: Lichamelijke afstand is geen sociale afstand

  Voor mensen is contact met anderen heel belangrijk maar voor kinderen is het zelfs essentieel. Met de huidige coronasituatie is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin, zoals oma’s en opa’s. Dit kunnen we oplossen door bijvoorbeeld met opa en oma te bellen met skype, huiswerk met vrienden online te doen of maak een gekke en leuke video die je naar vrienden of familie stuurt. Ook is het mogelijk om online met elkaar een spelletje te spelen. Ook voor pubers is contact met vrienden heel belangrijk. Stimuleer je kinderen om dit op een andere manier te doen dan bij elkaar te zijn.

  Tips omgaan met de nieuwe thuissituatie

 • Tip 6: Praat als gezin met elkaar over de situatie en maak samen afspraken

  Het is belangrijk om als gezin over de situatie te praten en afspraken te maken. Beantwoord met elkaar de vragen: ‘Wat vraagt deze situatie van ons als gezin?’, ‘Wat kan lastig worden en hoe lossen we dit samen op?’ en ‘Wat vinden we belangrijk om af te spreken met elkaar?’. Doe dit zoveel mogelijk met je kind(eren).

  Bereid jezelf voor op lastige momenten en maak bijvoorbeeld een lijst van vrienden die je kind kan bellen om even te kletsen, een lijstje anti-verveel activiteiten en een digitale lijst met knutselideeën. Helaas zijn vervelende momenten en verveelmomenten nooit helemaal te vermijden. Ze horen bij het leven, coronavirus of niet.

 • Tip 7: Zorg voor een dagritme en afwisseling

  Kinderen die zich niet vervelen zijn gezelliger en luisteren daarnaast ook beter. Zorg voor beweeg-, rust-, leer-, en beeldschermmomenten. Belangrijk is om niet de hele dag vol te plannen maar houdt ook voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan. Het is goed om een aantal activiteiten achter de hand te houden tegen de verveling. Er zijn via social media veel ideeën en initiatieven die ouders kunnen helpen bij het indelen van de dag. Hierbij kun je denken aan creatieve knutsel of beweegideeën, wetenschappelijke proefjes voor thuis of voorbeelden van challenges die vrienden digitaal met elkaar kunnen aangaan. Maak hier zeker gebruik van en zorg dat je een lijstje met ideeën klaar hebt liggen om op terug te kunnen vallen. Je kunt ook kijken of je met elkaar taken kan doen in het huishouden, zoals samen koken of bakken, schoonmaken of de was opvouwen. Vaak helpt het als hier ook vaste momenten voor zijn.

 • Tip 8: Maak onderscheid tussen werktijd, schooltijd en vrije tijd

  Zorg voor een duidelijk onderscheid tussen werk-, school- en een leuke tijd met de kinderen. Als je alles tegelijkertijd doet is er geen overzicht en doe je eigenlijk iedereen te kort. Een heldere scheiding tussen werktijd en vrije tijd zorgt voor rust. Je kinderen weten wanneer ze je wel of niet kunnen storen. Maak hiervoor afspraken over werktijden en een afwisselende taakverdeling voor werken en zorgtaken met je partner. Als je kinderen wat ouder zijn kun je jouw werktijd combineren met hun ‘schooltijd’. Zorg ervoor dat je beschikbaar bent voor schoolse vragen en dat er geen belangrijke telefoongesprekken tussendoor komen. Krijg je nu wel een telefoontje tussendoor dan kun je aangeven bij de beller dat je jouw kind even helpt met zijn schoolwerk en de beller op een later moment terugbellen of het bij je kind aangeven dat het telefoontje belangrijk is en dat je zo bij ze terug komt.

  Thuisonderwijs

 • Tip 9: Realistische verwachting hebben

  De situatie is nieuw voor iedereen. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt van jezelf, je kinderen, je partner en de situatie. Praat veel met elkaar en maak een plan, maar wees ook flexibel. Durf af te wijken van je plan als dit nodig is. Is je kind sneller klaar met zijn schoolwerk dan je verwacht had? Val dan terug op je eerder gemaakte lijstje met leuke activiteiten. Kortom heb realistische verwachtingen, wees flexibel en deel je zorgen. Maar vooral: wees mild voor jezelf en anderen.

 • Tip 10: Zorg goed voor jezelf en elkaar

  Het is belangrijk als ouder zijnde om goed voor jezelf te zorgen. In deze situatie is dit nog veel belangrijker, maar misschien ook wel lastiger dan normaal. Sta hier bij stil. Wat betekent goed voor jezelf zorgen voor jou? En hoe zorg jij dat je daar zo goed mogelijk aan toe komt? Bespreek dit met elkaar. Iedereen heeft wel een momentje of iets anders voor zichzelf nodig. Geef bij elkaar aan wat voor momentjes en dingen je fijn vindt.

 • Tip 11: Zoek en biedt steun

  Probeer niet alles alleen op te lossen. Een situatie zoals deze is beter te behappen door samen te werken. Vraag anderen hoe zij met bepaalde knelpunten omgaan en leer hier van elkaar. Daarnaast helpt humor! Plan indien nodig ‘stoom afblaas telefoontjes’ met vrienden of familie. Wees wel bewust dat je kinderen kunnen meeluisteren. Daarnaast is steun vragen niet altijd even gemakkelijk. Stuur een appje, bel aan of doe een kaartje in de bus bij gezinnen in jouw omgeving. Laat weten dat ze er niet alleen voor staan en dat opvoedknelpunten erbij horen in deze uitzonderlijke situatie. Kijk naar elkaar om en steun elkaar indien dit nodig is.

  Help anderen

 • Tip 12: Laat kinderen meedenken en helpen

  Kinderen vinden het leuk om mee te helpen en te denken met hun ouders en komen vaak met onverwachte oplossingen. Daarnaast is het ook goed voor hun ontwikkeling en helpt het hen om beter met moeilijke dingen om te gaan. Weet daarbij dat kinderen meer geneigd zijn om mee te werken aan de activiteiten die ze hebben verzonnen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het gezamenlijk opstellen van een dagritme/structuur, de activiteiten en de gezinsregels. Je kunt je kinderen ook hun eigen dagindeling laten maken, met jouw hulp. Benoem hierbij wat goed is en vier dit. Vertel elkaar aan het einde van dag wat je leuk vond en wat er goed ging. Het benoemen wat je goed vond aan de dag geeft een goed gevoel. Vier de succesvolle momenten als onderdeel van jullie thuis-school-werk-schema. Zorg voor een bijzonder ontbijt, maak een dansje met elkaar of verras elkaar met een lief berichtje of lees een extra boekje of hoofdstuk voor.

 • Tip 13: Vertrouw op de veerkracht van je kinderen

  Kinderen zijn over het algemeen heel veerkrachtig, maar daarvoor hebben zij wel de liefdevolle steun van een volwassene nodig. Een volwassene die hun vragen serieus neemt en beantwoordt, die zorgen wegneemt en het goede voorbeeld geeft. Kinderen die goed gesteund worden door een volwassene kunnen over het algemeen goed omgaan met veranderingen. Vertrouw op je kind en investeer juist in deze periode met knuffels, liefde en aandacht.

 • Tip 14: Omgangsregeling tijdens de coronacrisis

  Wij kunnen ons voorstellen dat je in deze periode zorgen maakt en/of vragen hebt over de omgangsregeling met betrekking tot de kinderen. 
  Kenniscentrum Kind en Scheiding wordt geregeld gebeld met vragen van ouders over de omgangsregeling tijdens de maatregelen rondom corona. In samenwerking met Viduals hebben wij daarom deze korte animatie gemaakt.

  Bekijk de animatie hier

Heb je specifieke (opvoedkundige) vragen? Mail deze dan naar pedagogiek@vlietkinderen.nl de afdeling pedagogiek van Vlietkinderen.

Meer informatie over het coronavirus? 

Lees meer:  Meest gestelde vragen over kinderopvang en het coronavirus  |  Leuke activiteiten om te doen met je kinderen tijdens de coronacrisis  |  Nieuws: noodopvang  | Nieuws: Corona en handen schudden

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal