NederlandsEngels

Ringworm

Wat is ringworm?

Ringworm, of tinea capitus, is een schimmelinfectie die op het hoofd voorkomt, met name bij kinderen. Volwassenen worden niet vaak geïnfecteerd, omdat de talg van volwassenen een hogere vetzuurconcentratie bevat dan dat van kinderen. 

Hoe ontstaat het?

De aandoening wordt veroorzaakt door dermatofyten: dit zijn huidschimmels die in staat zijn om te groeien op huid, haar en nagels. Ringworm is zeer besmettelijk en komt vaak voor in clusters binnen gezinnen, scholen en kinderdagverblijven. De incubatietijd is 10 dagen tot 3 weken. Ringworm wordt overgebracht door direct huid -huid/haar contact of door indirect contact via gestoffeerde stoelen (auto), kappersinstrumenten, toiletartikelen (kam, borstels, haarspeldjes) of kleding en hoofddeksels.

Hoe herken ik het?

De naam ringworm verwijst naar de cirkelvorm van de aangedane plekken. De infectie kan zich op verschillende manieren voordoen variërend van schilfering van de hoofdhuid, voeten of schilfering elders op het lichaam. Zichtbaar is een schilferende plek ter grote van een dubbeltje of kwartje (kan beginnen met een pukkeltje). Bij mensen met een bruine huid is de plek lichtbruin met een donkerbruine ring eromheen. Bij mensen met een lichte huid is de plek roze met een donkerrode ring aan de buitenkant. Bij een infectie op het (behaarde) hoofd ontstaat een kale schilferende plek. 

Preventieve maatregelen

Hand hygiëne wordt beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico van overdracht te verminderen. Verspreiding van de hoofdhuid via de huidschilfers kan beperkt worden door 2 à 3 keer per week het haar te wassen met een antiroos shampoo.

Diagnose en behandeling 

Als u, ondanks uw voorzorgsmaatregelen, een infectie vermoedt, kunt u het beste de huisarts raadplegen voor een diagnose en behandelplan. Ringworm dient zo snel mogelijk te worden behandeld om besmetting van anderen zoveel mogelijk te beperken en omdat bij uitblijven van behandeling blijvende kaalheid kan optreden. Lokale behandeling met een antimycoticum crème is vaak voldoende. U moet antimycoticum ruim 2 centimeter om de plek heen smeren. De behandeling dient wel tot een week na het herstel voortgezet te worden. Een behandelduur van 4 tot 6 weken is gebruikelijk.

Naast het smeren dient u onderstaande maatregelen te nemen:

- Ontsmet alle kammen en borstels met alcohol (70%).

- Gebruik een eigen kam of borstel voor het geïnfecteerde kind.

- Wissel geen mutsen en petten uit.

- Was beddengoed, kleding, mutsen en knuffels op een temperatuur van 60C. Vervolg maatregelen:

- Reinig banken, stoelen en autostoelen regelmatig (stofzuigen).

- Was regelmatig uw handen.

Indien u huisdieren heeft controleer deze goed, daar de mogelijkheid bestaat dat de ringworm ook via huisdieren wordt verspreid. In geval van twijfel is het advies contact op te nemen met de dierenarts. 

Wel of niet naar kinderdagverblijf

Vlietkinderen heeft een beleid inzake ziekte. Mits de plekjes goed zijn af te plakken (ook onder de kleding) en uw kind zich wel bevindt (geen koorts , niet hangerig enz.) is hij of zij van harte welkom op het kinderdagverblijf. Wel is van belang dat u aan de pedagogisch medewerkers meldt dat uw kindje ringworm heeft. Vlietkinderen heeft namelijk een meldingsplicht voor besmettelijke ziekten naar de GGD Zuid Holland West. Daarnaast kunt u samen met de pedagogisch medewerkers afspraken maken met betrekking tot hygiëne en het insmeren van de crème

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal