NederlandsEngels

Kinderopvang en Corona

Bekijk hieronder alle veelgestelde vragen over het coronavirus

 • Kinderopvang en het Corona virus (COVID-19)

  Het Coronavirus/ COVID-19 roept veel vragen op bij de ouders en verzorgers van de kinderen. Op deze pagina kun je de veel gestelde vragen rondom het coronavirus en kinderopvang vinden. Vlietkinderen neemt alle maatregelingen en afspraken van het RIVM in acht, en adviseren de ouders deze ook op te volgen.

 • Coronavirus, onze maatregelen

  Vlietkinderen doet er alles aan om er voor de kinderen en hun ouders te zijn. Wij blijven een veilige plek bieden! Mochten zich bij een kind klachten ontwikkelen tijdens de dag, dan nemen wij contact op met de desbetreffende ouders met het verzoek om het kind zo snel mogelijk op te halen. Wanneer er drie of meer kinderen in een groep klachten hebben ontwikkeld zoals neusverkoudheid, hoesten en/of koorts, melden wij dit bij de GGD, afdeling infectieziektebestrijding. Zo nodig kan er een onderzoek worden ingezet en kan de GGD, met toestemming van de ouders, testen afnemen. Voor meer informatie zie: handreiking uitbraakonderzoek COVID-19 op kindercentra en basisscholen.

  Om het besmettingsrisico te minimaliseren wordt op locaties, waar mogelijk, de spreiding van kinderen over beschikbare ruimtes toegepast. Daarnaast wordt er onderling tussen de personeelsleden 1,5 meter afstand van elkaar gehouden.

 • Mag mijn kind naar de kinderopvang?

  Alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar zijn sinds 8 juni 2020 weer welkom op de afgesproken dagen, mits zij geen gezondheidsklachten hebben.

 • Mag mijn kind met verkoudheidsklachten naar de kinderopvang?

  Zoals eerder aangegeven neemt Vlietkinderen alle maatregelingen en afspraken van het RIVM in acht. Het RIVM heeft de richtlijnen omtrent verkouden kinderen en kinderopvang/ school vernieuwd. Zo is de nieuwe regel dat kinderen, in de leeftijd van 0 t/m groep 8 met een neusverkoudheid, onder bepaalde voorwaarden naar de kinderopvang mogen. 

  Vlietkinderen hanteert de beslisboom om te beoordelen of een verkouden kind wel of niet naar de kinderopvang mag. De beslisboom is opgesteld door BOINK (belangenvereniging ouders in de kinderopvang) in samenwerking mat AJN (Jeugdartsen Nederland) en het RIVM. Aan de hand van deze beslisbomen, wordt gekeken of het kind wel of niet welkom is op de kinderopvang.

 • Wat zijn de symptomen van het virus?

  De meest voorkomende klachten/ symptomen van het virus zijn: loopneuzen, keelpijn, hoesten, koorts en kortademigheid. Ervaren jullie of je kind deze klachten? Laat je dan testen!

  Blijf op de hoogte van de nieuwste veranderingen in de kinderopvang. Download hier ‘het protocol kinderopvang’.

 • Is het veilig voor mijn kind om naar het kinderdagverblijf te gaan?

  Ja, het is veilig voor jouw kind om naar het kinderdagverblijf te gaan. Het RIVM geeft aan dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen heel beperkt zijn. Het is daarom voor de kinderen onderling niet nodig om 1,5 meter afstand te houden, ook niet ten opzichte van de pedagogisch medewerker.

  Tussen ouders en pedagogisch medewerkers moet onderling altijd 1,5 meter afstand gehouden worden. De huidige hygiënevoorschriften, zoals handen wassen, geen handen schudden, hoesten/ niezen in ellenboog en niet aan je gezicht zitten, blijven van kracht.   

 • HygiĆ«ne kinderopvang: Waarom handen wassen corona? En hoe was je je handen goed?

  Goed en vaak je handen wassen helpt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Middels onderstaand stappenplan leggen wij uit hoe kinderen goed (en natuurlijk leuk) hun handen kunnen wassen.

  • Stap 1: maak je handen nat met water en zeep; 

  Bron: heutinkvoorthuis.nl

 • Wat kun je zelf doen om verspreiding tegen te gaan?

  Ze zeggen ook wel: een goede voorbereiding is het halve werk!

  • Was daarom regelmatig en grondig je handen met zeep;
  • Volwassenen houden altijd 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Maak gebruik van papieren zakdoekjes.
 • Compensatie voor ouders die geen kinderopvangtoeslag krijgen

  Ouders die geen kinderopvangtoeslag of vergoeding van de gemeente hebben ontvangen, krijgen een compensatie voor de kosten kinderopvang tijdens de sluiting. Dit is op 31 augustus 2020 bekend gemaakt. Hoe en wie deze regeling gaat uitvoeren is nog niet bekend. Natuurlijk houden wij dit nauw in de gaten. Via de link ‘vragenlijst voor ouders die geen kinderopvangtoeslag krijgen’, wordt er uitgelegd hoe je de vragenlijst moet invullen.

  Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, hebben de compensatie rond 8 juli 2020 al op hun rekening ontvangen.

 • Waar kan ik terecht voor vragen over het coronavirus en de kinderopvang?

  Staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je altijd de website van de rijksoverheid raadplegen. Op deze website staat de meest actuele informatie omtrent COVID-19. Ook kun je de pagina ‘meeste gestelde vragen van ouders over coronavirus en kinderopvang’ van de rijksoverheid bekijken.

  Daarnaast kunnen kinderopvangorganisaties voor vragen terecht op de website van veranderingen kinderopvang. Ook kunnen zij zich richten tot hun brancheorganisaties. Het ministerie van SZW is in nauw contact met brancheorganisaties over de vragen die bij kinderopvangorganisaties leven.

  Volg ook de websites BOinK voor vragen met betrekking tot corona en kinderopvang.

 • Heb je nog verdere vragen over de kinderopvang? Klantenservice van Vlietkinderen

  Wil je dat wij contact met je opnemen om vragen over het coronavirus te beantwoorden? Vul dan het contactformulier in, dan hoor je zo spoedig mogelijk van ons! 

  Je kunt natuurlijk ook zelf een mail sturen naar klantenservice@vlietkinderen.nl of telefonisch contact met ons opnemen via 070 317 59 59.

  De klantenservice is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur 

  Voor het gemak hebben wij de opties uit het telefonische keuzemenu hieronder alvast weergegeven: 

  - Kies optie 1 als je al klant bent bij Vlietkinderen;
  - Kies optie 2 als je (nog) geen klant bent en meer informatie wilt over onze opvang;
  - Kies optie 3 voor de financiële administratie;
  - Kies optie 4 voor de HR-afdeling;
  - Kies optie 5 voor ons secretariaat.

Bel ons Plan een rondleiding Ga naar ouderportaal Ga naar ouderportaal