NederlandsEngels

Activiteiten op de BSO: buiten met Vlietkinderen

Klimmen, klauteren, een balletje trappen of heerlijk ravotten: buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor kinderen. Vlietkinderen stimuleert het buitenspelen van kinderen op de buitenschoolse opvang door de leukste buitenactiviteiten te organiseren.

Of het nu winter, herfst, zomer of lente is, Vlietkinderen heeft voor elk seizoen de leukste buitenactiviteiten.

De verschillende buitenactiviteiten BSO Vlietkinderen zijn:

  • Samen met de kinderen werken aan moestuinen 
  • Herbarium maken en natuur avonturen
  • Sport en spel activiteiten, zoals jagersbal, trefbal en handbal
  • Bloembollen planten
  • Speurtochten
  • Dierentuin bezoeken
  • Boswandelingen
  • Buitenspelletjes op een grote buitenspeelplaats

Benieuwd naar de BSO activiteiten van Vlietkinderen? Lees dan snel verder!

Ontdek nu zelf hoe leuk het is op de buitenschoolse opvang van Vlietkinderen. 
Vraag vandaag nog een rondleiding aan of neem contact met ons op.

Rondleiding aanvragen    Contact opnemen

Activiteiten BSO voor buiten

Op een buitenschoolse opvang bij Vlietkinderen zijn de activiteiten voor buiten vrij gevarieerd. Van buitenspelen met een bal tot aan het verzorgen van een moestuintje.

Waarom is buitenspelen belangrijk voor kinderen?

Buitenspelen is belangrijk voor kinderen. Kinderen leren hierdoor sociaal met elkaar te spelen, ze bewegen meer en dit kan bijdragen aan de cognitieve ontwikkeling. De frisse lucht is natuurlijk goed voor kinderen en helpt actief buitenspelen bij het bevorderen van de motorische ontwikkeling. Tijdens buitenactiviteiten kunnen kinderen ook goed hun energie kwijt. Daarnaast leren de kinderen door veel buiten te zijn ook meer over de natuur om hun heen, ze maken kennis met verschillende bloemen, planten en bomen, maar ook met diverse insecten. Op veel van onze Vlietkinderen opvanglocaties hebben wij de buitenruimtes ingericht om 'ontdekken' te stimuleren, door bijvoorbeeld insecthotels en moestuintjes waar de kinderen mee kunnen spelen en kunnen verzorgen. 

Activiteiten voor buitenspelen

Vlietkinderen stimuleert het buitenspelen van kinderen op de buitenschoolse opvang, door leuke buitenactiviteiten te verzinnen. Een paar van deze activiteiten hebben wij hierboven genoemd. Omdat buitenspelen belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen hebben wij de 10 leukste buitenactiviteiten voor jullie geselecteerd. Deze activiteiten voor buiten vind je terug bij de BSO-locaties van Vlietkinderen. Ga lekker naar buiten met je kinderen en speel een van de onderstaande buitenactiviteiten!

Ben jij benieuwd hoe een dag eruit ziet op onze Buitenschoolse opvang? 
Vraag vandaag nog een rondleiding aan!

Bekijk onze BSO locaties    Rondleiding aanvragen


leukste buitenacitiveiten

10 buitenactiviteiten om te doen met je kinderen

1) Stand in de Mand 
Kennen jullie dit spel nog van vroeger? Dit spel kun je ook terugvinden bij een van de buitenschoolse opvang locaties van Vlietkinderen

Wat zijn de regels?
Alle kinderen staan in een kring. Een van de kinderen roept: ‘Stand in de mand, en de bal is voor …’. Na het noemen van de naam van het kind wordt de bal omhoog gegooid. Het kind waarvan de naam is geroepen probeert de bal zo snel mogelijk te pakken en de andere kinderen rennen weg. Als de bal eenmaal is gevangen, roept … 'Stand in de Mand' en de andere kinderen moeten stoppen met rennen. De kinderen moeten met de benen wijd staan en het kind probeert de bal er tussendoor te gooien. Als er drie keer een bal tussen je benen door is gerold, ben je af.

2) Jagersbal
Dit is een soort tikkertje maar dan met een bal. Jagersbal is een spel dat regelmatig wordt gespeeld bij de kinderopvang locaties van Vlietkinderen.

Wat zijn de regels?
Een van de spelers is de jager en de andere kinderen zijn konijnen. De jager moet door middel van een bal de konijnen aantikken. Hij/zij mag niet lopen met de bal, alleen stuiteren of dribbelen. Een konijn die wordt aangetikt door de jager, is geen konijn meer, maar ook een jager en moet bij de jager gaan staan. Nu zijn er twee jagers die de konijnen moeten vangen. Zijn alle konijnen door de jager(s) gevangen, dan is het spel afgelopen.  

3) Roof de Vlag
Dit is een spel dat je het beste in een bos kunt spelen. Je kunt het zien als een soort Stratego maar dan echt. Dit spel spelen wij als BSO dan niet zomaar op het plein of in de tuin, maar wanneer wij een excursie maken naar een bos of buitenlocatie met veel beschutting - zodat de kids zich goed kunnen verstoppen!

Wat zijn de regels?
De kinderen worden verdeeld in twee teams. Beide teams gaan de vlag verstoppen. Daarna moeten beide teams de vlag vinden van de tegenstanders. Het team dat als eerste de vlag van de tegenstanders vindt, heeft gewonnen! Tussentijds kunnen de kinderen onderling elkaar aftikken, zo wordt het spel steeds moeilijker maar ook spannender!

4) Kat en Muis
Iedereen kent het gezegde: kat en muisspelletjes. Dit is ook een ontzettende leuke buitenactiviteit voor kinderen en een échte klassieker in buitenspelletjes.

Wat zijn de regels?
Een kind is een kat en een ander kind is de muis. De kat moet de muis vangen, maar dat gaat niet zomaar. De kinderen die geen kat of een muis zijn beschermen de muis van de kat, door hand in hand in een kringetje te staan. De kat moet de muis proberen te pakken door onder de armen van de andere kinderen te kruipen. Tip: maak het spel extra leuk door de muis een staart te geven die de kat moet afpakken!  

5) Knotshockey
Knotshockey, ook wel bekend als bounceball, wordt gespeeld met knotsen in plaats van met een stick. Vlietkinderen organiseert voor kinderen op de BSO onder andere Knotshockey. Knotshockey is een leuke en veilige manier van een hockeyspel. 

Wat zijn de regels?
Met behulp van een knotsstick moet je de bal proberen in de goal van de tegenstanders te krijgen. Elk team heeft vier spelers, de regels zijn wat meer vereenvoudigd en kan zowel door jong als oud gespeeld worden!

Buitenactiviteiten BSO

6) Scavenger hunt
Vlietkinderen organiseert op de buitenschoolse opvang scavenger hunt! Een scavenger hunt is een speurtocht waarbij je op zoek gaat naar specifieke items.

Wat zijn de regels?
Je ontvangt van een medewerker van Vlietkinderen een lijst met specifieke items. Deze items moet je zo snel mogelijk vinden. Vaak werken wij bij een scavenger hunt in kleine teams. Heb jij alle items op je lijstje gevonden? Dan win jij de scavenger hunt!

7) Slacklinen
Kun jij je evenwicht bewaren? Op de buitenschoolse opvanglocaties van Vlietkinderen kun je Slacklinen, ook wel bekend als koordlopen.

Wat zijn de regels?
Wij spannen een koord tussen 2 punten. Het is de bedoeling dat je van punt A naar punt B over het koord probeert te lopen, zonder te vallen. Dit vergt veel concentratie en balans.

8) Boogschieten
Ben jij een echte Robin Hood? Op de kinderopvang locaties van Vlietkinderen kun je namelijk ook leren boogschieten!

Wat zijn de regels?
Je krijgt een pijl en boog en moet hiermee proberen in het bord te schieten. In dit spel heb je geen team en moet je het helemaal zelf doen. Schiet jij in de roos?

Boogschieten BS)

9) Lasergamen 
Rennen, bukken, springen! Ga de strijd met elkaar aan met een potje lasergamen. Op de buitenschoolse opvanglocaties van Vlietkinderen kunnen kinderen, ouders en/of medewerkers een potje lasergamen.

Wat zijn de regels?
Je wordt verdeeld in twee teams. Het is natuurlijk de bedoeling dat je de tegenstanders zo snel mogelijk weet uit te schakelen. Iedereen kan mee doen, zelfs mama en papa!

10) Strandjutten
Wie vindt de mooiste schat op het strand? Vlietkinderen organiseert op de BSO-locaties strandjutten. Alle kinderen gaan naar het strand om mooie schelpen of schatten te zoeken. Daarnaast leren wij gelijk hoe belangrijk de natuur is en dragen we een steentje bij door plastic en afval op te ruimen. Dit doen we niet alleen op het strand, maar ook in wijken.


Strandjutten met Vlietkinderen

Dit waren alvast 10 buitenactiviteiten die worden georganiseerd op de buitenschoolse opvang van Vlietkinderen. Naast deze 10 buitenactiviteiten hebben wij natuurlijk nog veel meer activiteiten zoals, scavengerhunt, rugby, vlotten bouwen en bootcamp!

Bekijk hier ook de 10 leukste buitenspeeltuinen in de omgeving Den Haag!  

EHBO
Ook kunnen kinderen EHBO leren op een buitenschoolse locatie van Vlietkinderen! Tijdens de EHBO-cursus leren je kinderen o.a. reanimeren, verband wikkelen, de heimlich greep. Ook maken wij nepwonden bij kinderen en kijken wij hoe de rest reageert. De workshop EHBO wordt gegeven door onze eigen EHAK-medewerkers, maar soms ook door ambulance medewerkers of EHBO-docenten.

Op een buitenschoolse locatie van Vlietkinderen vervelen je kinderen nooit! Ben jij nieuwsgierig geworden welke buiten- en binnen activiteiten wij nog meer bieden?

Rondleiding aanvragen    Contact opnemenGa terug naar activiteiten

Bel ons Plan een rondleiding